Letiltanák a kínai pornószűrőt

Vágólapra másolva!
Egy amerikai cégtől lopott kódon alapul a Kínában bevezetésre kerülő pornószűrő szoftver: az eredeti program fejlesztőjének jogászai a PC-gyártóknál próbálják elérni, hogy ne csomagolják konfigurációikhoz a kínai alkalmazást.
Vágólapra másolva!

Ügyvédei által kiküldött levelekben arra szólította fel az amerikai Solid Oak cég a kínai piacon is aktív PC-gyártókat, hogy ne szállítsák konfigurációikat az ázsiai ország kormányzata által ajánlott pornószűrő szoftverrel, mivel az az előbbi társaság hasonló funkciójú alkalmazásából tartalmaz lopott szoftverkódokat.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a Zöld Gát elnevezésű szoftvert egy kínai kormányzati rendelkezés értelmében júliustól minden, az országban piacra kerülő számítógéphez mellékelni kell. Az alkalmazás fejlesztői szerint telepítése után kiszűri a pornográf oldalakat, biztonságossá téve a gyerekek böngészését. A kaliforniai Solid Oak munkatársai saját, CyberSitter nevű, ugyancsak gyerekbiztos böngészést biztosító szoftverük kódjára bukkantak a kínai Jinhui Computer System Engineering cég Zöld Gát programjában. A társaság jogászai ennek nyomán a kínai piacon aktív összes ismert PC-gyártónak, így a Dellnek, a HP-nek, a Gatewaynek, illetve a Sony-nak, a Toshibának, az Acernek és a Lenovónak is olyan levelet küldtek, melyben felszólítják a vállalatokat, hogy ne szállítsák júliustól PC-iket a lopott kódot tartalmazó szoftverrel. A Solid Oak vezetősége úgy nyilatkozott, lehetséges, hogy ha szükséges, a bírósághoz fordulnak azért, hogy elérjék az ellopott szoftverkódot tartalmazó program forgalmazásának beszüntetését. A kiküldött levelekben a cég a pornószűrő szoftverrel együtt leszállított konfigurációk után licencdíjat is behajtana a PC-gyártókon.

A Jinhui cég egyelőre tagadja azt, hogy programja lopott kódot tartalmazna, ráadásul szakértők szerint a szűrőszoftver biztonsági réseket tartalmaz, így használatát egyáltalán nem javasolják a felhasználóknak. Az alkalmazás kapcsán indított jogi vita azért bír nagy jelentőséggel, mert Kína a számítógépgyártók számára igen komoly felvevőpiacnak számít, prognózisok szerint 2011-re az egész világon itt talál majd gazdára a legtöbb PC - évente mintegy 50 millió darab. Egy minden konfigurációhoz mellékelt szoftver esetében annak készítője igen komoly licencdíjat hajthat be.