A Microsoft fizetne a netes újságokért

Vágólapra másolva!
Szövetségest talált az online lapjainak fizetőssé tételét tervező Rupert Murdoch médiamogul. A Financial Times értesülései szerint a Microsoft fizetne is a The Sun-t és a Wall Street Journalt tulajdonló csoportnak, ha kitiltanák a Google keresőrobotját oldalaikról.
Vágólapra másolva!

A Microsoft nem csak Murdoch birodalmát kereste meg, több kiadót megpróbált meggyőzni arról, hogy tiltsák ki a Google-t. Az ajánlat közvetlen támadás a keresőóriás ellen, aki eddig nem fizetett azért, hogy különböző tartalmakat felvegyen indexébe. A tárgyalások még kezdeti stádiumban járnak, ám ha a Microsoft és a Murdoch vezette News Corporation szerződésre lép, az megváltoztathatja az internet arculatát.

"Az egész arról szól, hogy a Microsoft betámadja a Google bevételi forrását" - nyilatkozta a Financial Times-nak a Microsoft javaslatát ismerő egyik kiadó. Nem meglepő, hogy a terv elnyerte Rupert Murdoch tetszését. A 78 éves médiamogul többször ostorozta már a Google-t, november elején pedig egyszerűen tolvajnak nevezte a keresőcéget és a többi hírgyűjtő szolgáltatást.

A Google angliai igazgatója szerint a cégnek nincs félnivalója. A Szerkesztők Társaságának konferenciáján Matt Brittin úgy nyilatkozott, hogy a Google a lapok anyagai nélkül is tud boldogulni, csak kis hányada származik a bevételeknek a hírek melletti hirdetésekből.

Kapaszkodik fel a Bing

A Bing a Microsoft eddigi legjobb próbálkozása, hogy utolérje a Google-t. A júniusban indult kereső mára az amerikai keresések tíz százalékáért felelős. A Bing sikeréhez az is hozzájárulhatott, hogy az oldal széles szolgáltatáspalettával indult az Egyesült Államokban. A döntőgépként beharangozott kereső segít a hotelválasztásban, a helyi vállalkozások vagy szolgáltatások megtalálásában.

Az indulás óta a Microsoft további együttműködési szerződéseket kötött. A Bing találatai közé rögtön bekerülnek a twitteres és facebookos állapotfrissítések. A közösségi szolgáltatások mellett a Wolfram Alpha keresővel ötvözött tudományos adatbázisából is képes adatokat áthúzni a Bing. A fejlesztések meglátszanak a Microsoft keresőjének részesedésén is. Míg a Live.com nem volt képes többet megszerezni a piac 8,2 százalékánál, a Bing már az keresőtorta egytizedénél tart fél évvel megjelenése után. A trend várhatóan folytatódni fog, mert a Microsoft nem sajnálja a pénzt a döntőgépre, illetve a Google legyőzésére.