Idehaza is működik az ingyenes Google navigáció

Vágólapra másolva!
A megfelelő androidos okostelefonnal és folyamatos mobilnet-kapcsolattal már Magyarországon is kipróbálható a Google ingyenes autós navigációja.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy ingyenes navigációs szolgáltatást is beépít az Android operációs rendszert futtató mobiltelefonokra készült Google Maps térképszoftverbe, amely hangos utasításokkal is vezérelhető. A Magyar Android portál a hétvégén számolt be róla, hogy egy segédprogrammal és egy törésnek köszönhetően az Egyesült Államokon kívül is elindítható a térképszoftver új funkciója, vagyis a Google akár idehaza is keres és navigál a készüléken, teljesen ingyenesen.

A felhasználóknak a funkció használatához legalább a Google Android 1.6-os verzióját futtató készülékre, vagyis T-Mobile G1-re vagy Pulse-ra van szükségük. A legújabb meghackelt Google Maps kliens mellett a Navstarter nevű szoftvert is telepíteni kell, ennek elindításával válik aktívvá az eredetileg csak az USA-ba szánt funkció.

Forrás: Magyar Android portál
Navigáció Budapesten

A Google térképek használatához az okostelefonnak természetesen folyamatos internetkapcsolat kell, mivel a kliens nem tárolja a térképeket, hanem folyamatosan tölti le azokat. Rendszeres navigációhoz így nagyon költséges lehet a használata, alkalmanként azonban jó segítséget nyújthat, főleg, hogy pár hete a Google térképes cégkeresője már idehaza is elérhető. A térképet emellett, hasonlóan a webes változathoz, át lehet kapcsolni műholdas nézetbe is, és ahol elérhető, ott a Street View utcanézeti képeit is megjeleníti a navigáláshoz a telefon.

A hangutasításokkal egyelőre nehezen birkózik meg a kliens a portál beszámolója szerint, mivel nincs lokalizációja: a hangfelismerő ezért csak angol kiejtéssel érti meg és ejti ki az utcaneveket, és a navigációs utasításokat.