Vágólapra másolva!
Színes, nagy képernyős, netkapcsolattal rendelkező, filmek és játékok futtatására is alkalmas tábla PC-ben látja a magazinok jövőjét Rupert Murdoch, a News Corporationt vezető médiamogul. Ha nem is kért rá minket, mi mégis utánajártunk, milyen internetes eszközök vannak a piacon, miknek a megjelenését várja a pletyka, és megmenthetik-e ezek a kütyük a kiadókat.
Vágólapra másolva!

Mivel az álmok, a gipszből, műgyantából kifaragott prototípusokról készült videók mindig szebbek, mint a műanyagszagú valóság, listánkat a tervezés alatt levő készülékekkel kezdjük. Csak a hosszú hónapok óta pletykált Apple tablet és Crunchpad után térünk rá a valóban megvehető Nokia készülékekre és okostelefonokra.

Apple tablet: mint egy meghízott iPhone

Legalább hat-hét éve várnak az Apple rajongói, a bloggerek és a divat iránt érzékeny újságírók arra, hogy az Apple kiadjon egy netezésre, filmnézésre alkalmas meghízott iPodot. A Steve Jobs "áldását" viselő készülékről még fantáziarajzok, 3D-s tervek is szivárogtak ki minden nagyobb Apple esemény előtt. A legtöbb ábra az korabeli hordozható macekhez hasonlatos, billentyűzet és egér nélküli készülékként mutatja be a kütyüt, az újabbak között azonban található olyan is, ami inkább egy kivasalt iPhone-hoz hasonlatos.

A cég természetesen nem nyilatkozott a tabletet érintő terveiről a sajtónak, sőt azt sem erősítettek meg, hogy egyáltalán gondolkodnak tábla PC építésén. Ha mégis szerepel az Airnél is kisebb és hordozhatóbb gép a cupertinói vállalat terveiben, akkor sem biztos, hogy megfizethető lesz a készülék. Steve Jobs többször nyilatkozta már, hogy az Apple szuper ezer dolláros laptopokat tud tervezni és gyártani, ám igazán olcsó gépek létrehozására képtelenek. Az igazán elhivatott rajongóknak persze azt sem kell megvárni, hogy az Apple lépjen, az Axiotron cégtől is vehetnek tábla PC-vé átépített fehér MacBookokat.


Annyi szó esett már az Apple tabletjéről, mintha létezne

Az Apple-től várt tábla PC-ben annyira hisznek, hogy már arra vonatkozó pletykák is vannak forgalomban, melyik magazinokat lehet majd elérni a készüléken. November közepén a Murdoch-féle szövetségben is jelen lévő Condé Nastot hozták hírbe a kütyüvel. A Wired kiadója nem titkolta, hogy a jövő év közepére lesz tabletekre optimalizált verziója a csúcstechnológiáról szóló magazinnak. Ha pedig a tesztverziót jól fogadják a felhasználók, akkor a kiadó másik 18 magazinjából is készül tábla PC-s digitális változat.

Színtiszta spekuláció, de a Condé Nast azért járna kiemelkedően jól a Mac tábla PC-vel, mert a magazinokat így az iTunes Store-ból vásárolhatnák meg a fizetős tartalmakat már jól ismerő felhasználók. A webes bolthoz kliensként szolgáló iTunes-t a zenék mellett felkészítették már PDF fájlok, sőt szoftverek kezelésére is, az új újságformátum sem okozhat gondot a programnak.

Mennyibe fog kerülni? Az sem biztos, hogy elkészül, de olcsó biztos nem lesz.

CrunchPad / Joo Joo: jövő sötét fellegekkel

Az Apple hosszú évek óta emlegetett gépéhez képest fiatal ötlet a TechCrunch című technológiai blog főszerkesztője, Mike Arrington által elindított, reklámozott, majd elvesztett tableté. A füzet méretű érintőképernyős készülék a százdolláros laptophoz hasonló utat járt be: már a tervezési fázis alatt egyre drágább lett és folyamatosan csúszott a megjelenése. Az ügy a botránytól sem mentes, a tervezést végző és a gyártást is intéztető partner, a Fusion Garage saját kezébe vette a projektet, kizárva az ötletgazda Arringtont az üzletből. A napokban a TechCrunch be is perelte korábbi partnerét, így nem biztos, hogy a tablet hosszú életű lesz ezen a Földön.


Protoípusként is vonzó volt a balsorsú tablet

A készülék, ami végül Joo Joo néven fog megjelenni a napokban, meglepően drágára sikerült. Míg a tervezés és a prototípusok megépítésének korábbi szakaszaiban 3-400 dollárról beszéltek, a kütyü végleges ára 500 dollár lett. A netbooknyi árért cserébe a vásárlók 12,1 colos érintőképernyőt, szempillantás alatt elinduló, de kizárólag egy böngészőt futtató számítógépet, wifi kapcsolatot és egészen kevés szabad tárhelyet kapnak. A Joo Joo nem rendelkezik mobilnetes modemmel, így csak az otthoni wifi biztonságában lehet használni. Mi valószínűtlennek tartjuk, hogy ez a készülék mentse meg a magazinokat.

A mobilnet hiányától eltekintve a Joo Joo valószínűleg az a berendezés, amilyet a nagy kiadók is szeretnének látni. Kellően nagy kijelzővel rendelkezik, öt óráig képes működni akkumulátorról, és viszonylag elegáns is.

Mennyibe kerül? 499 dollár lesz, de még csak most kezdődik a per.

Microsoft Courier: jegyzetfüzet videókkal

A tábla PC forradalmat 2001-ben berobbantó Microsoft is megpróbálta idén ősszel újra feltalálni a gesztusokkal irányítható, kézírás-felismeréssel rendelkező számítógépet. (Áttekintő cikkünket a tabletek történetéről erre találja.) A Microsoft készüléke tökéletesen alkalmas lenne magazint lapozgatni, hiszen két, könyvként összehajtható érintőképernyős kijelzőből áll. A bemutatóvideó szerint viszont a cég inkább gesztusokkal vezérelt határidőnaplót, térképet, mobil életközpontot szeretne csinálni a Courierből.


Mindennapi jegyzetfüzet szeretne lenni a Courier

Mivel egyelőre csak egy nagyon vonzó, igazán érdekesnek tűnő koncepcióvideóban létezik a Courier, nem tudjuk mikor lesz belőle valódi termék. Az ötlet kipróbálására összerakott, két OQO tenyérgépről szivárogtak ki fotók és videók az internetre, így abban biztosak lehetünk, hogy a készülék több, mint a grafikusok által megálmodott jövőbeli csoda.

A gesztusokat - köztük az egyszerű lapozást - ismerő készülék, a két érintőképernyő és az összehajtható, zsebre vágható kialakítás egyébként remek magazinpótlékká tenné a készüléket. Ráadásul már a prototípushoz használt OQO gépek is beépített mobilnetes modemmel érkeznek, ami különösen jól jönne a jövő videókat és játékokat is tartalmazó magazinjának.

Mennyibe kerül? Egyelőre csak demó, nem tudni mikor lesz belőle termék.

Nokia N810: okostelefon telefon nélkül

Kevés az olyan témánkba illő kütyü, amit valóban meg is lehet vásárolni. A Nokia nagyképernyős, wifis netezésre kitalált tabletjeit azonban már évek óta lehet kapni. A cég első, csak webezésre készült gépét 2005-ben mutatták be, ezt pedig egy-kétévente követték az újabb típusok. A netezős eszközök építése során szerzett tapasztalatokat a mobiltelefonok tervezésekor is felhasználta a finn cég, az ősszel bejelentet N900-as készülék sokat örökölt a mobilt nem tartalmazó elődöktől.


Magazin olvasáshoz kicsi a Nokia internet tabletjeinek kijelzője

A Nokia kütyüjei nagy felbontású, 800 * 480 pixeles kijelzővel rendelkeznek, ami napfényben is elég jól olvasható. Abban viszont már nem vagyunk biztosak, hogy a nagyobb videókkal elboldogul a készülék 400 megahertzes processzora. Ráadásul hiába a jó felbontás, ha a kijelző egészen pici, alig több mint négy col átmérőjű. Ez a méret tökéletesen elég netezéshez, képet nézegetni viszont már túl kicsi, a magazinok céljaira tehát valószínűleg alkalmatlan.

Mennyibe kerül? 120 ezer forint.

Archos Internet Tablet: zsebrevágható videó

Alapvetően médialejátszónak készült az Archos tablet sorozata, de a készülékek elég sokoldalúak ahhoz, hogy akár olvasni is lehessen rajtuk. A kütyük mindegyike képes wifi hálózatokra kapcsolódni, ha a legalább 30 gigabájtos háttértáron nem lenne elég érdekes anyag. Az internet tabletek böngészője az Opera, gond nélkül elboldogulnak a Flash videókkal, a PDF fájlokkal és más audio- vagy videótartalommal. Külön megvehető kiegészítőkkel még a TV adását is lehet velük rögzíteni későbbi megnézésre.


Videót felvesz és lejátszik az Archos, csak ennyire drága ne lenne

Háromfajta Archos tablet közül választhat a vásárló. Az 5-ös típusszámú kütyüből létezik a Google Androidját futtató, mobilnet kapcsolattal is bíró modell, a 7-es nagyobb kijelzővel rendelkezik, viszont nincs hozzá 3G-s modem. A legkülönlegesebb, és Rupert Murdoch elképzeléseihez leginkább passzoló készülék az Archos 9, ebben viszont már Atom processzor dolgozik, és Windows 7-et futtat. A csúcsmodell már nem csak böngészésre jó, akár Word dokumentumokat is szerkeszthet rajta tulajdonosa.

Mennyibe kerül? A legolcsóbb 64 ezer forint, a Windows 7-et futtató csúcsmodellért viszont már százezer forintnak megfelelő dollárt is elkérnek.

Futottak még: PC és okostelefon

Megszokott, mindennapi eszközökkel van tele a magazinok megmentésére esetleg alkalmas kütyük vígaszágas kategóriája. A Windowst, OS X-et vagy Linuxot futtató PC-k például teljesen alkalmasak szép nagy képekkel, multimédia tartalmakkal teli cikkek olvasására, erről szól napjaink internetje. A csak nehezen fizetőssé tehető web mellett a kiadók kísérletezhetnek még különböző, zárt, másolásvédett formátumokkal, de kétséges, mennyire lennének erre fogékonyak a web ingyenességéhez hozzászokott felhasználók.

A szoftverekért, szolgáltatásokért fizető okostelefon-felhasználók már sokkal jobb célpont lennének, ám ebben az esetben a kijelzők mérete lehet probléma. Még az iPhone felbontásánál is jobbat kínáló Nokia tabletet is aprónak véltük újságolvasáshoz, az annál kisebb felületek pedig egyesen alkalmatlanok az interaktív vagy videós anyagok nézegetésére. Nincs más választásunk, meg kell várni, mit találnak ki a kiadóvállalatok legjobb elméi és az Apple sikeres kütyüt építeni nagyon tudó mérnökei.