Újra kelendő a hangkazetta a briteknél

Vágólapra másolva!
Hetek alatt elfogyott egy hangkazettán kiadott válogatásalbum az Egyesült Királyságban, ezért a kiadója úgy döntött, érdemes kis példányszámban életben tartani a formátumot. A kazettákat azok az idősek veszik, akiknek még CD-lejátszójuk sincs, és megbecsülni sem lehet, hányan vannak.
Vágólapra másolva!

A hangkazetta (MC) sorsa a hanghordozó alapanyag kiskereskedelmi forgalomból való kivonásával végleg megpecsételődni látszott, a lemezkiadók azonban az idősebb generáció nyomására ismét használni kezdték ezt a formátumot. Az angliai Island Records meglepetéssel tapasztalta, hogy a Words for You című válogatásuk 4000 kazettán kiadott változata hetek alatt elfogyott, ezért újabb háromezer darabra adtak le rendelést - adta hírül a Daily Telegraph.

Ian Brown, a zenei kiadó képviselője szerint a vásárlóik közül sokan már a 85. életévüket is betöltötték, akik nemhogy mp3-lejátszóval, hanem még CD-lejátszóval sem rendelkeznek.

"A hangkazettás kiadásban az a legérdekesebb, hogy még megbecsülni sem lehet a piac nagyságát. Senki sem gondolta volna, hogy van még olyan ember, akit érdekelhet ez a formátum" - magyarázta Brown. Attól azért nem kell tartani, hogy a lemezboltokban újra megjelennének a kazetták, de az internetes áruházak kínálatában számítani lehet az idősebb korosztályt érdeklő albumok MC-s változatára.

Az 1963-ban bemutatott hangkazetták kiskereskedelmi forgalma 2007-ben szűnt meg Nagy-Britanniában. Az eredetileg diktafonokhoz kidolgozott formátumot elsősorban beszédhangok felvételére készítették, a kompakt mérete miatt azonban hamar népszerű lett az "amatőr" felhasználók körében.

A formátum népszerűségét a viszonylag kisméretű hordozható lejátszók terjedése lendítette fel. A Sony legendás Walkmanje, amely a sétálómagnó közkeletű hazai elnevezését adta, 1979-ben került piacra. A legtöbb kazettát tíz évvel később, 1989-ben értékesítették Nagy-Britanniában, ekkor az évi eladás 83 millió darab volt, de a technológiát fokozatosan leváltó CD-lemezek értékesítése is ugyanabban az évben indult fellendülésnek.