Ahol a legtöbb Nintendo játékot lopják

Vágólapra másolva!
Kína, Korea és Brazília vezeti a Nintendo kalózkodási toplistáján. A játékcég az Egyesült Államok külkereskedelmi hivatalához fordult segítségért - adta hírül a BetaNews.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány segítségét kérte a Nintendo hat országgal szemben. A vállalat szerint a kifogásolt államokban meghaladta az elviselhető szintet a Wii és Nintendo DS játékok másolgatása. A programok másolását elősegítő szoftverek mellett a széles körben árusított modchipek zavarják még a céget.

A külkereskedelmi hivatal évi két alkalommal készíti el a szellemi tulajdon védelmének hatékonyságával foglalkozó Special 301-es jelentést. A dokumentum a jogsértések száma és mértéke szerint rangsorolja az országokat, a Nintendo ezt az értéket próbálta módosítani mostani akciójával. A kínai vámtisztviselőknek meg kell állítaniuk az országból kiáramló warezkártyákból és egyéb jogsértő termékekből álló szállítmányokat - áll a cég közleményében.

A teljes listán Kína, Korea és Brazília mellett még Mexikó, Spanyolország és Paraguay szerepel. A játékcég azonban elismerte Korea törekvéseit, ahol egy razziában 75 millió dollárnyi warezolásra alkalmas kiegészítőt foglaltak le. A cég kalózellenes eljárásokért felelős amerikai vezetője szerint a warez visszaszorítása a szülők érdeke is, hiszen a törőkártyákkal olyan internetről letöltött programok is elindíthatóak a gyerekek konzoljain, amit egy jó érzésű szülő sem látna szívesen otthoni gépén.

Rossz példaként hozta a Nintendo közleménye Mexikót, ahol a cég szerint teljesen elégtelenek a szellemi termékek védelmére hozott intézkedések. A játékiparral és játékos kultúrával foglalkozó Escapist magazin múlt heti számából pedig azt is megtudhatta az olvasó, hogy a brazil állapotok sem rózsásabbak. Perdro Franco cikke szerint az országban zajló játékkereskedelem 9 százaléka illegális, a szoftvereket terjesztő láncokat pedig többnyire a szervezett bűnözés irányítja.

Franco szerint a játékokra kivetett magas adók vezettek a mostani helyzet kialakulásához. Az utcai árusok alacsonyabb, 5-7 dolláros áraikkal kiszorították a boltban ötven-száz dollárért megvásárolható legális játékokat.