E-könyv-olvasó Google-szoftverrel

Vágólapra másolva!
Az Amazon.com után az amerikai Barnes & Noble  könykereskedő lánc is előrukkolt saját e-könyv-olvasó eszközével, amely a Google  Android szoftverét használja, és a monokróm e-papír kijelző mellett egy mini színes LCD-vel is felszerelik, és használói kölcsön is adhatják rajta keresztül digitális köteteiket ismerőseiknek.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre Amerikában megvásárolható, Nook nevű ketyere az Amazon Kindle-jéhez hasonlóan mobilhálózaton keresztül tudja letölteni a köteteket, melyhez a cég az AT&T 3G-hálózatát használja, ezen kívül wifin és USB-porton keresztül lehet könyveket és egyéb tartalmakat - magazinokat, napilapokat - letölteni rá. Extra lehetőségként a felhasználóknak arra is lesz lehetőségük, hogy a Nookkal rendelkező, vagy a Barnes & Noble e-könyves szoftverét PC-n vagy mobil eszközön használó ismerőseknek "kölcsönadjanak" egy-egy e-könyvet a megfelelő opcióra kattintva: a kedvezményezetteknek két hét áll rendelkezésükre arra, hogy elolvassák a e-könyvet, amelyért így nem kell fizetniük. Ugyanakkor a kölcsönadás idejére a digitális kötetekhez eredeti tulajdonosuk nem fér hozzá.

Forrás: [origo]



Google-szoftvert használ

A Nook a Google által mobil eszközökre fejlesztett Android operációs rendszert használó ketyere novembertől lesz megvásárolható, de már most elő lehet rendelni a cég honlapján nettó 260 dollárért, vagyis mintegy 46 ezer forintnak megfelelő összegért - a rivális Kindle legolcsóbb változata ugyancsak ennyit kóstál, ez egyébként már nem csak a tengerentúlon, hanem akár itthonról is rendelhető, bár magyar nyelvű digitális köteteket még nem árulnak hozzá.

Ezt az e-könyv-olvasót is ugyanolyan e-tinta technológiát használó képernyővel szerelték fel, mint az összes többi riválisát. Ez ugyan csak szürkeárnyalatos megjelenítésre képes, azaz fotókat csak meglehetősen korlátozottan tud megjeleníteni, viszont nincs háttérvilágítása, nem vibrál, azaz nem fárasztja a monitorhoz, tévéhez hasonlóan a szemet, gyakorlatilag ugyanúgy lehet olvasni, mint egy papír kötetet. Újdonságként a Nookot egy csíkszerű, színes LCD-érintőképernyővel is felvértezték, ez szolgál a menürendszer kezelésére, és itt jelennek meg többek közt a megtekintett kötetek borítói is.

Két gigabájtos (memóriakártyával tovább bővíthető) háttértárján az eszköz mintegy ezerötszáz kötetet tud raktározni digitális formában, megvásárolható e-könyveinek száma pedig egymillió feletti, melyek közt párezer ingyenes mű is megtalálható. Ez utóbbiakat azonban a ZDNet cikkírója szerint 3G-n nem, csak USB-n keresztül lehet feltölteni az eszközre, amely mp3 zenék lejátszására is használható.

Itthon még nem árulnak e-könyvet

A Forrester Research elemzőcég statisztikái szerint az e-könyv-olvasó eszközök piaca az Egyesült Államokban dinamikusan bővül, idén mintegy 3 millió ilyen eszközt adnak el, jövőre azonban már duplaennyi talál majd gazdára. Idehaza lehet már rendelni kényelmes olvasást biztosító ketyeréket, ám a hazai könyvkiadók még nem árusítanak digitális köteteket, így az e-könyv-olvasókon csak a MEK-ből vagy a Digitális Akadémiáról letöltött ingyenes műveket, külföldi köteteket vagy illegálisan beszerzett tartalmakat lehet olvasni.