Lehet, hogy csak kínai keresőjét zárja be a Google

Vágólapra másolva!
Bár a Google korábban bejelentette, hogy ha Kínában továbbra is cenzúrázott keresési találatok megjelenítésére kötelezik, kivonul az ázsiai országból, friss sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy csak kínai nyelvű keresőjét zárja be, egyéb részlegeit azonban nem.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökség úgy értesült, hogy a keresőcég jelenleg is tárgyalásokat a kínai kormányzattal. Mint arról beszámoltunk, a Google kínai képviseletét nemrégiben hackertámadás érte, az inzultus mögött pedig a helyi kormányzatot engedte sejtetni a keresőcég, amely bejelentette, kivonul az ázsiai országból, ha továbbra is arra kényszerítik, hogy a helyi törvényeknek megfelelően cenzúráznia kell keresési találatait.

Bár a Google többé nem hajlandó megadni magát a cenzúráznak, úgy tűnik, a cég nem akar teljesen lemondani a világ legnagyobb internetfelhasználói táborral rendelkező országa által biztosított üzleti lehetőségekről, és a helyi fejlesztők munkájáról. Az országban mintegy hétszáz főt foglalkoztató társaság jelenleg arról tárgyal Pekinggel, hogy kínai kutatóközpontját nem zárná be, és online reklámfelületek értékesítésével foglalkozó csapata is folytatná tevékenységét az országban. Ez utóbbiból származik a piacon a Google legtöbb bevétele, és a legtöbb helyi ügyfél úgyis az amerikai felületeken vásárol magának megjelenést - írja az AP. Ugyanakkor a kínai webkeresők piacán a Google.cn csupán 35 százalék körüli részesedéssel bír, szemben a piacvezető Baidu 60 százalékával.

A kínai kormány hétfőn bejelentette, hogy semmilyen harmadik fél számára nem teszi lehetővé, hogy beleszóljon az internet használatát szabályozó törvényekbe beleszóljon, azaz a Google sem mentesülhet az állami cenzúra alól. Ugyanakkor arról még egyes kínai sajtóorgánumok is beszámoltak, hogy a Google teljes kivonulása az ázsiai országban zajló technológiai fejlődés lelassulását eredményezné, azaz egy esetleges kenyértörés mindkét fél számára káros lenne.

Bill Gates, a Microsoft alapítója a témában a Jó reggel, Amerika! című tévéműsorban valamelyest a Google védelmére kelt, bár a cég nevét nem ejtette ki. A világ leggazdagabb embere szerint ugyanis a kínai kormány csak korlátozott mértékben tudja cenzúrázni az internetet, ráadásul e kezdeményezései is megkerülhetők, ezért az internetpiac fejlesztése még a hatóságokkal kooperálva is nagy fontossággal bír.