A Google-nál hamarabb törli majd a keresési adatokat a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Microsoft 18 hónapról 6 hónapra csökkenti az internetes keresések során szerzett felhasználói személyes adatok megőrzési idejét - jelentette be kedden a Bing.com keresőmotort üzemeltető amerikai szoftvercég EU-s ügyekért felelős alelnöke.
Vágólapra másolva!

John Vassallo elmondta: a társaság a keresések során megszerzett internetcímeket (IP-címeket) hat hónap után teljes egészében törli. A Bing.com révén csupán 2 százalékos részesedéssel rendelkező Microsoft uniós kapcsolatokért felelős vezetője felszólította a piac 80 százalékát uraló Google-t, hogy járjon el hasonlóképpen. Az új szabályt egy-másfél éven belül vezetik be a cégnél - mondta John Vassallo.

A brüsszeli bejelentés gyökeres szakítást jelent a Microsoft eddigi álláspontjával; a cég korábban azt hangoztatta, hogy kész 6 hónapra csökkenteni a felhasználók azonosítását lehetővé tevő adatok tárolási idejét, de csak akkor, ha a versenytársak is így tesznek. Most viszont a szoftveróriás egyoldalúan lép az ügyben, főként európai adatvédelmi szervezetek nyomására - mutatnak rá elemzők.

A felhasználók internetes keresési szokásaira vonatkozó információk elősegítik a legfőbb bevételi forrást jelentő reklámok eljuttatását a célközönséghez. Az Európai Bizottság vonatkozó ajánlásában azt javasolja, hogy legfeljebb hat hónap után valamennyi cég törölje az adatokat, és az iparág szereplői dolgozzanak ki egységes adatvédelmi szabályozást. Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint Vassallo utalt rá, hogy a Microsoft lépése megelőző jellegű, egy esetleges bizottsági adatvédelmi irányelv kidolgozásának megy elébe az önkéntes vállalással.