Újabb netes cégek távoznak Kínából

Vágólapra másolva!
Azt követően, hogy a Google bezárja kínai keresőjét, két újabb amerikai internetes cég jelentette be, hogy részlegesen beszünteti működését az ázsiai országban, mert annak vezetése betekintést szeretne nyerni a helyi felhasználók adataiba.
Vágólapra másolva!

Mindkét cég, a Go Daddy és a Network Solutions fő tevékenységként domainnevek regisztrációjával foglalkozik. Az előbbi cég képviselője egy washingtoni kongresszusi meghallgatáson közölte, hogy kínai leányvállalata nem jegyez be új netcímeket. A hasonló profilú Network Solutions szerdai bejelentése szerint már decemberben leállt Kínában az internetes címek regisztrálásával.

Christine Jones, a Go Daddy alelnöke elmondta: döntésüket nem a Google bejelentése motiválta, hanem ügyfeleik biztonsága miatt aggódnak. "Úgy döntöttünk, nem akarunk a kínai kormány ügynökeiként működni" - fogalmazott. A Network Solutions ugyanezzel indokolta döntését.

Az ügyfelek adatait akarta Kína

A Go Daddy 2005 óta regisztrált domain-neveket Kínában az illetékes kormányzati internetes információs központ engedélyével. Jelenleg 27 ezer ".cn" végződésű, azaz kínai internetcímet kezel, és e tevékenységét továbbra sem függeszti fel. A kínai hivatal a kezdetektől fogva arra kötelezte a céget, hogy gyűjtse be az ügyfelek nevét, címét és más elérhetőségi adatait. Tavaly év végén azonban már azt írták elő: fotókat is készítsen az új ügyfelekről, kérjen tőlük igazolást üzleti tevékenységükről, írasson alá velük egy regisztrációs lapot, majd az információkat továbbítsa az internetes hatóságnak. Később azt követelték, hogy a régi ügyfelektől is szerezze be ezeket az információkat.

Jones elmondta, tapasztalatuk szerint a kínai hatóságok nem az internetes bűnözés elleni fellépésre koncentrálnak, hanem arra, hogy megfigyeljék és ellenőrizzék az állampolgárok életét. A Network Solutions azért döntött szolgáltatása leállítása mellett, mert a kínai előírásokat túlságosan tolakodónak tartották. Egy harmadik, szintén domain-nevek bejegyzésével foglalkozó amerikai cég, az eNom közölte: folytatná a ".cn" kiterjesztésű webcímek regisztrációját, de aggódik, hogy az új kínai szabályozás ezt lehetetlenné fogja tenni.

A Yahoo-t és a Microsoftot bírálják

A The New York Times szerdai szerkesztőségi cikkében következetes és bátor lépésként üdvözölte, hogy a Google bejelentette, nem hajlandó a kínai előírásokat betartva továbbra is szűrni a felhasználók kereséseit. A liberális lap szerint a döntés annak késői beismerése: az internetes cégek nem működhetnek közre egy kormány cenzúrázási politikájában anélkül, hogy ne válnának de facto bűnrészessé az elnyomásban. A cikkben a lap azt javasolja, hogy a Google példáját kövesse a Microsoft és a Yahoo is.

A The New York Times leszögezte: senki ne képzelje, hogy a Kínai Kommunista Párt egyszeriben engedélyezni fogja az ország állampolgárainak az akadálytalan internetes hozzáférést a Google hongkongi szerverén keresztül, ahová az amerikai cég átirányítja a felhasználókat. Jelentések szerint Peking máris akadályozza a Google-kereséseket, és blokkolja a találatokat. A liberális lap cikkében arra is utaltak, hogy a Google-nak négy évébe telt, hogy beismerje érvelése helytelenségét, és csak azután volt erre hajlandó, hogy kínai hackerek megtámadták szervereit.