Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kínai kiberkémek olvasták a Dalai Láma leveleit

Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség beszámolója szerint kínai kiberkémek csoportja a Dalai Láma irodájának , illetve az indiai védelmi minisztérium elektronikus levelezéséhez is hozzáfért.
Vágólapra másolva!

Kanadai kutatók vizsgálatai szerint a kiberkémek egyebek mellett a Twitteren, a Google levelezőlista-szolgáltatásán, illetve a Yahoo ingyenes levelezőjén keresztül nyertek hozzáférést a szervezetek számítógépeihez, amelyekről bizalmas információkat tulajdonítottak el egyebek közt a mianmari helyzetről, illetve India és más országok viszonyáról, valamint vízumért folyamodó állampolgárokról.

Ezt követően később kínai szerverekről távirányíthatóvá tették a megtámadott PC-ket - derül ki az "Árnyékok a felhőben" címet viselő it-biztonsági tanulmányból. Ugyanakkor az ezt készítő torontói egyetemi szakértők arra nem találtak bizonyítékot, hogy a feltöréseket a Kínai Népköztársaság megbízásából hajtották volna végre, de azt sem, hogy egy másik ország kormányzata állt volna mögötte.

A szakértők szerint arra kellene leginkább választ kapni, hogy vajon a kínai vezetés megpróbálta-e felszámolni a helyi bűnszövetkezetekkel is kapcsolatot ápoló kiberbűnözőiu csoporttal, vagy sem. Az ország külügyminisztériumának szóvivője szerint ha bizonyítékokkal szolgálnak számukra, kivizsgálják az esetet, mivel az internetes bűnözés minden formája ellen fellépnek.

A Dalai Láma irodája számára a betörések híre nem volt új, a Tibet függetlenségéért küzdő vallási vezető stábja ugyanis a tanulmány készítőivel együttműködve dolgozik azon, hogy hackerbiztossá tegyék számítógéphálózatukat. A Dalai Láma irodájának levelezéséből egyébként bizalmas dokumentumokat, és legalább ezerötszáz levelet szereztek meg a hackerek tavaly január és november között - adta hírül az AP hírügynökség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről