Egyszerűbbé, de okosabbá vált a Google keresője

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél egyszerűbbé vált a Google keresőoldala. A logón és a keresőmezőn kívül elsőre nem is látszik semmi más az alaposan lecsupaszított lapon. Az egyszerűsítések ellenére funkciókkal is bővült az oldal, sosem volt ennyire könnyű képekre vagy videóra szűkíteni a keresést.
Vágólapra másolva!

A keresőmező egy elemmel bővült: egy egyszerűen bekapcsolható virtuális billentyűzet került a szövegdoboz jobb sarkába, ami mindig a kereső beállított nyelvének megfelelő nemzeti billentyűzetet teszi elérhetővé. A funkció nem lesz túl hasznos a saját PC-jüket használóknak, azonban a külföldre látogatók végre kényelmesen, az ékezetes karakterek keresgélése nélkül gépelhetik be a magyar szavakat. Persze annak is jól jön, aki különleges karaktereket tartalmazó idegen nyelven szokott keresni (pl. oroszul).

Forrás: [origo]
Csak az (ünnepi) logó és a keresőmező maradt

A régi funkciókra, illetve a különböző Google szolgáltatások közti váltásra vágyók egy egérmozdulattal eltüntethetik a keresőoldal letisztultságát. Ahogy megmozdítjuk az egérmutatót, a lap tetején lassan megjelenik a Gmail, Térkép, Képkereső közti váltást lehetővé tevő linksor. A keresőmező alatt pedig feltűnik a különböző nyelvek közti váltás lehetősége, visszaköszön valamennyi a régi oldalból.

Forrás: [origo]
Küföldről netezve se kell már keresgélnünk a ű és ő betűket

Az új, univerzális keresésnek nevezett funkciónak köszönhetően a neten kutakodók egyszerűen válthatnak a különböző találati listák között. A Google alapértelmezetten mindenben keres, ám egy kattintással át lehet kapcsolni, hogy csak a fotó, videó vagy éppen hír jellegű találatokat mutassa. A szűkített lista megtekintéséhez még arra sincs szükség, hogy újratöltsük az oldalt, villámgyorsan történik a váltás.

A kereső még azt is megteszi a felhasználókért, hogy az egyes keresőszavaknál megpróbálja kitalálni, milyen opciókat szeretne a felhasználó. Ha a Ghymes együttest írjuk be a keresőbe, akkor a mindent tartalmazó ömleszetett lista mellett a videókra történő szűkítést ajánlja fel a szoftver. Ha viszont Orbán Viktor nevét gépeljük be, akkor a videók mellett a hír-, fotó- és blogkeresőt is figyelmünkbe ajánlja a Google.

Forrás: [origo]
Egy kattintással válthatunk a hír és a képkereső között

Ha a kereső mégse találná el a felhasználó vágyát, akkor az Egyebek gombbal elő lehet hívni a többi nézetet is. A tartalom fajátja szerinti szűkítés mellett lehet az adatok kora alapján is szelektálni. A jó vizuális memóriával rendelkező - vagy épp gyanakvó - felhasználók pedig kérhetnek apró képes előnézetet is a találtai listtán szereplő lapokról.