Játékautomatától a Nintendóig: videojáték tárlat a Közlekedésiben

Vágólapra másolva!
Flipper villog, a Terminátor 2 játékgép hallat hangos robbanásokat, Pac-man pittyeg: november végéig játékbarlanggá alakítottál a Közlekedési Múzeum egyik termét. Az Űrhódító kiállításon az elmúlt harminc év legjobb játékait lehet kipróbálni, legyen az számítógépes vagy játéktermi program.
Vágólapra másolva!

"Azért lettem muzeológus, hogy egy ilyen kiállítást létrehozhassak" - újságolja büszkén Képes Gábor, miközben körbevezet a birodalmában. A terem egyik felét a nyolcvanas évek vágyott számítógépei foglalják el, előttük Tetris-alakzatokat idéző padok. A másik felében félkarú rabló, pókerautomata, a kilencvenes évek balatoni nyaralásait - vagy épp a Wizard's-ot - idéző játékgépek. A bejáratnál elhelyezett tablóról pedig Kovács Mihály, a magyar számítástechnika és kibernetika oktatásának atyja nézi, mire jutottunk ötven év alatt.

A játékterem egészen más élmény

A Ms. Pac-man-en, egy több játékot futtató gépen, és egy fénypuskás Terminátor 2 masinán kell végigjátszani magunkat, hogy a kiállítás igazi királyához érjünk. A nyolcvanas években gyártott Time Machine flippergép annyira aktívan mozgatja az embert, mint napjaink Nintendo Wii-je. Hiába tudja a játékos, hogy az elektromechanikus szerkezet abban a pillanatban fogja felcsapni az ütőket, ahogy megnyomja a doboz két oldalán található gombokat, mégis rámozdul a lövésekre. A flipper nem is játék, már-már sport.

Forrás: [origo]
Nyerőgépnek is jutott hely a kiállításon

Hasonló élmény beállni valamelyik játékgép elé. A Pac-man mozdíthatatlan szekrénye, masszív műanyag gömbben végződő joystickja, a mélyre benyomódó, rugó által kipattanó gombok mind arról árulkodnak, hogy ezeket a gépeket folyamatos nyúzásra tervezték. Ugyanerről tanúskodik a Terminator 2 automata, amin két fénypuskát markolva küzdhetnek meg a játékosok a mindent túlélő T-1000-es robottal. A játék közben folyamatosan rángatott fegyverek ugyanúgy mozdulnak ma is, mint a kilencvenes évek elején tették. Egyedül a nagyobb helyet elfoglaló, szervomotorok által mozgatott vezetőüléssel rendelkező autóversenyek, fél versenymotort tartalmazó Superbike játékok hiányoznak kicsit az Űrhódítóról. Igaz, azok a gépek el se férnének egy ekkora teremben.

Magyar gamerek az űrben

A kiállítás címével nem csak Nishikado Tomohiro 32 éve - kerek évforduló ez, kettő az ötötdiken - megjelent Space Invaders játékának állít emléket, de a szoftver magyar klónjának is. A Videoton TV Computerre kiadott Űrhódítót ki is próbálhatják a Közlekedési Múzeumba ellátogatók. A magyar programozók az eredetinél lényegesen nehezebb, igazán aljas videojátékot hoztak létre. Az ufók nem könyörülnek a játékoson, azonnal megsorozzák, ahogy a meccs elkezdődik. Nyoma sincs a japán verzióban megszokott lassan tempósabbá váló játékmenetnek, rögtön kezdődik a gyilkolászás.

Forrás: [origo]
Keményre sikerült a magyar Space Invaders

A Videotonnal nincs vége a magyar gépek sorának. Egy asztallal arrébb a Primo magyar mikroszámítógépen fut egy mászkálós játék. amit a kiállítás kedvéért a gép konstruktőre, Manno Sándor restaurált. A vitrinekben megtalálható a ritkaságnak számító Aircomp 16-os egy gumibillentyűs - ebből a fajtából még kevesebb készült - példánya, mellette pedig a Híradástechnikai Szövetkezet iskolaszámítógépe (HT-1080Z) látható.

Vidi-vidi-videoton

A kiállítás nem csak a játékok fejlődését mutatja be. Aki fordít egy kis figyelmet a számítógépekre kötött tévékre is, az végignézheti a teljes Videoton termékpalettát a Jácinton és a Móron keresztül egészen a cég csúcsmodellnek számító, érintőgombos Gall készülékig.

Forrás: [origo]
Akárcsak egy Videoton kiállítóterem

A kiállítás stílusosan Space Invadert formázó bejárata előtt pedig a Videoton TV-foci - a magyar ipar válasza a Pong sikerére - is kipróbálható, egy iszonyúan szellemképes, hangyafocis Orion Tünde tévén.

Mikor érdemes menni?

Az Űrhódítón kiállított játékgépek a hét bármely napján kipróbálhatóak. Üzemben tartásukról képzett restaurátor gondoskodik, így biztosan állni fogják a látogatók rohamát. A retró számítógépek csak a hét három napján üzemelnek, így aki a Primón, Commodore 64-en vagy a Mariót és Tetrist futtató első Nintendo konzolon is játszana egyet, annak kedden, csütörtökön vagy pénteken érdemes meglátogatni a kiállítást 10 és délután egy között.

Az Űrhódítónak otthont adó Közlekedési Múzeumba 1000 forint a felnőtt belépőjegy, 500 forint a diák és a nyugdíjas jegy. Az intézmény reggel tíz és délután öt óra közt van nyitva hétköznapokon, hétvégén pedig hat órakor zárnak. Az Űrhódító november 21-ig látható.