Terrorveszély miatt zárattak be blogokat

Vágólapra másolva!
Egy webtárhely-szolgáltató cég lekapcsolta a Blogetery.com nevű, hetvenezer felhasználóval rendelkező blogszolgáltatót rendszerét, miután az amerikai hatóságoktól felszólítást kapott erre. A cég szerverein futó webnaplók némelyikén ugyanis terrorizmushoz kapcsolódó tartalmakra linkeltek, illetve közölték az al-Kaida halállistáját is, a vétlen felhasználók viszont internetcenzúrával vádolják az amerikai kormányt.
Vágólapra másolva!

A Blogetery a BurstNet nevű webszolgáltatónál bérelt kapacitást szolgáltatásainak működtetéseihez. Az utóbbi társaság minden előzetes figyelmeztetés nélkül kapcsolta le a társaság blogszolgáltatását - adta hírül a BBC. A BurstNet hivatalos tájékoztatása szerint erre az amerikai hatóságok szólították fel a társaságot, mert a Blogetery-n lévő egyes blogok a jogszabályokba ütköző tartalmakat közölnek. Az egyik blogon például a bombák készítéséhez találtak leírást, egy másikon az al-Kaida terrorista szervezet halállistáját közölték, de más webnaplókról is linkeltek a terrorizmushoz kapcsolódó tartalmakra.

Ártatlan felhasználók blogjait is lekapcsolták

Mivel az ilyen jellegű tevékenység sérti a BurstNet szolgáltatásainak feltételeit, minden előzetes figyelmeztetés nélkül lekapcsolták a Blogetery-t, amelynek honlapján e sorok írásakor csupán egy néhány soros üzenet olvasható, amelyben az üzemeltetőik a helyzet orvoslását ígérik. A BurstNet érvei szerint már korábban is akadtak hasonló problémák a Blogeteryvel.

Az, hogy figyelmeztetés nélkül lekapcsolták a teljes blogszolgáltatást, meglehetősen feldühítette a Blogetery mintegy hetvenezer felhasználóját, akiknek webnaplói ugyancsak elérhetetlenné váltak. Az Amerikai Szövetségi Nyomozó iroda, az FBI nem kommentálta az esetet a BBC-nek, mert a szervezet folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozik. A szervezet egyébként nem rendelkezik olyan jogosultsággal, amely révén weboldalakat zárathatna be, vagy tartalmakat távolíttathatna el, erre csak bírósági döntés nyomán kerülhet sor - írja a BBC. Az amerikai Demokrácia és Technológia Központ az eset kapcsán aggályait fejezte ki, mondván a szabad véleménynyilvánítás joga sérült a lekapcsolt blogok esetében.