Veszélyes használójára a netcenzúrát kijátszó szoftver

Vágólapra másolva!
Készítői levették honlapjukról azt a szoftvert, amellyel az iráni internetezők megkerülhették volna az ország vezetése által eszközölt online cenzúrát. A fejlesztők szerint a program nem tudta elég hatékonyan elrejteni használójának kilétét, ráadásul támadhatóvá is tette azt.
Vágólapra másolva!

A Haystack, vagyis szénakazal nevű programot a Censorship Research Center (CRC) nevű amerikai szervezet önkéntesei fejlesztették azzal a céllal, hogy lehetővé tegyék az iráni felhasználók számára a világháló anonim, és korlátozásoktól mentes böngészését.

A BBC beszámolója szerint a napokban eltávolították a szervezet honlapjáról a programot, mivel azzal kapcsolatban komoly aggályok merültek fel. A Haystack egyrészt támadhatóvá tette az azt futtató számítógépet, ráadásul nem volt képes kellő hatékonysággal elrejteni annak személyét vagy tartózkodási helyét - derítették ki a programot megvizsgáló független szakértők.

A 2009-es iráni választások alatt kitört zavargásokkal kapcsolatban kifejlesztett szoftver visszavonása kapcsán az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet is figyelmeztetést adott ki. Ebben felhívja az iráni netezők figyelmét arra, hogy ne használják a programot, mivel az nem biztonságos.