A Toshiba hozza Magyarországra az első iPad-riválist

Vágólapra másolva!
Százhúszezer forintba, azaz egy jobb netbook árába kerül majd a hazi boltokban még karácsony előtt megjelenő Toshiba Folio 100 táblagép, amely a Google Android szoftverét futtatja, és valószínűleg megelőzi az Apple iPadjét a magyar piacon.
Vágólapra másolva!

A Toshiba bejelentése szerint a tíz colos, vagyis 25 centiméteres átlójú, szélesvásznú érintőképernyővel szerelt készülék az Android 2.2-es, Froyo kódnevű verzióját futtatja majd, azaz Flashben készült játékokat, videókat és egyéb tartalmakat is meg tud jeleníteni a rivális iPaddel ellentétben, tudását pedig a Toshiba saját letöltőközpontján keresztül lehet új szoftverekkel bővíteni.

A Folio 100-as esetében a grafikus kezelőfelületet a Google szoftveres alapjaira építve a Toshiba fejlesztette ki. A 760 gramm tömegű ketyerét az Nvidia Tegra lapkáival szerelik fel, így akár HD-felbontású tartalmakat is képes lejátszani, bár a képernyője csak 1024x600 pixeles felbontású. Ugyanakkor az iPadtől eltérően a Foliót HDMI-csatlakozóval is felszerelték, melyen keresztül tévéhez is csatlakoztatni lehet, melyen akár full-HD felbontású filmekkel is elboldogul, amelyeket wifi-kapcsolaton át is le tud játszani.

Forrás: [origo]

A gyártó ígérete szerint bekapcsolását követően kevesebb mint 30 másodperc kell rendszerének feléledéséhez, akkumulátorról pedig akár hét órás üzemre lesz képes. A 16 gigabájtos háttértárral szerelt táblagép az iPadtől eltérően USB-porttal és SD-kártya-olvasóval is fel lesz szerelve, ez utóbbival a tárkapacitást is bővíteni tudják a felhasználók. Elsőként wifis változata lesz kapható, később azonban mobil szélessávú kapcsolatra képes, SIM-kártyát is fogadó változatban is elérhető lesz. Az előbbi modell ajánlott fogyasztói ára 120 ezer forint lesz a magyar boltokban.