Kapható a HP windowsos iPad-klónja

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban pénteken került a boltokba a HP Slate 500-as táblagépe. Bár a  Windows 7-et futtató masina hasonlít az Apple iPadjére, elsősorban nem otthoni, hanem vállalati felhasználásra szánják, korábban pedig egyszer már vissza is vonták megjelenését.
Vágólapra másolva!

A Hewlett-Packard Slate 500-ast 8,9 colos multitouch érintőképernyővel rendelkezik, és a netbookokból ismert Intel Atom processzor dolgozik benne. A csupán 700 gramm tömegű eszközt 2 gigabájt memóriával és 64 gigabájtos SSD-háttértárral szerelt gépen a Windows 7 Professional operációs rendszer fut. Külső eszközt USB-porton lehet csatlakoztatni hozzá, emellett két webkamerával is ellátták: a képernyő feletti videohívásokhoz használható, a hátlapi pedig fotók készítéséhez. A HP közlése szerint a táblagép grafikus processzora akár HD-felbontású videók lejátszását is lehetővé teszi.

A Slate 500-as nettó 800 dolláros, vagyis mintegy 160 ezer forintnak megfelelő árával nem túl versenyképes az Apple iPadjével, amelynek mobilinternetes modemet is tartalmazó (ez a Slate-ből hiányzik) csúcsváltozata kerül ennyibe, wifis alapmodellje pedig csak 500 dollárt kóstál. Tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy a Slate-et nem is fogja piacra dobni a HP, az azonban még most sem biztos, hogy az amerikai piacon kívül is elérhető lesz-e a termék. A HP közlése szerint egyébként a Slate 500-ast nem is otthoni felhasználóknak, hanem vállalati környezetetbe, illetve üzemekbe, kórházakba szánják a masinát, amely támogatja az ilyen területen használatos hálózati technológiákat, azonban csupán öt órás akkumulátoros üzemidőre képes.

Forrás: [origo]
A HP Slate 500-as egy dokkolóban

A PC World úgy tudja, hogy a Windows 7-et futtató táblagép mellett a HP egy másik érintőképernyős eszközt is piacra akar dobni, ez azonban a WebOS nevű rendszert használja, amelyet a cég a Palm vállalat felvásárlásával szerzett meg. Az otthoni felhasználók számára ezt az egyelőre még ismeretlen nevű eszközt kínálja majd a cég: a 2011-ben érkező ketyere elsősorban webezéshez, játékok futtatására, videók nézegetésére és e-könyvek olvasására lesz optimalizálva.