Milliókra büntethetik a facebookos spammert

Vágólapra másolva!
Közel kilencszáz millió dolláros büntetést rótt ki a bíróság egy kanadai állampolgárságú férfira, aki a Facebookon küldte szét péniszhosszabbító termékeket, marihuánát és pornós tartalmakat népszerűsítő kéretlen üzeneteit.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint a kanadai Adam Guerbuezt egy amerikai bíróság még 2008-ban bűnösnek találta kéretlen reklámok kiküldése miatt. A férfi a Facebook felhasználóinak mintegy négymillió spam-üzenetet küldött ki, melyek többek közt péniszhosszabbítást és pornográf tartalmakat célzó reklámok voltak. Az amerikai határozatot most az ügyben eljáró quebeci legfelsőbb bíróság is jóváhagyta, így Guerbuezt rekordösszegű, 873 millió dolláros, vagyis 110 milliárd forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezik. Guerbuez egyébként korábban úgy nyilatkozott, hogy cége csődvédelmet kért, ezért pedig nem kötelezhetik kártérítés megfizetésére.

A Facebook egyébként a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy Guerbuez adathalász támadások során ellopott felhasználói jelszavakat, és vírusokkal fertőzött PC-kből álló botneteket is felhasznált a kéretlen reklámok terjesztéséhez. Ha ezt az állítást a bíróság bizonyítottnak találja, a polgári per mellett büntetőeljárást is indíthatnak ellene.

Adam Guerbuezt egyelőre szemmel láthatóan nem igazán hatották meg a kilátásba helyezett súlyos büntetések: blogján gyakran publikál magáról olyan fotókat, amelyeken például drága éttermekben vacsorázva látható, vagy éppen Las Vegasban vagy Beverly Hillsben szórakozik, és azt is szívesen venné, ha megfilmesítenék élettörténetét.