Ismét szabad YouTube-ot nézni Törökországban

Vágólapra másolva!
Két évnyi tiltás után ismét lehet YouTube-ot nézni Törökországban. 2008-ban a köztársaságalapító Kemal Atatürköt támadó videó miatt került indexre a videomegosztó.
Vágólapra másolva!

A józan ész győzedelmeskedett - jelentette ki Binali Yildirim közlekedési miniszter, aki alá az internet szabályozása is tartozik. A miniszter szerint a tiltást azért lehetett feloldani, mert végre eltűntek azok a Kemal Atatürköt sértő videók, amik miatt cenzorlistára kellett tenni a YouTube-ot.

A helyzetet bonyolítja, hogy a török törvényeket sértő videókat nem a YouTube üzemeltetői távolítottákel a szolgáltatásból. A jogsértő felvételeket automatikusan kiszűrő rendszert felhasználva töröltették ismeretlenek a görög-török internetes "háborúból" megmaradt videókat. A Google egyelőre vizsgálja, hogy jogszerűen távolították-e el a klipeket, vagy a rendszer kijátszásával.

A török kormány 2007-ben hozott egy törvényt, ami alapján nyolc főbenjáró bűn gyanújának esetében el lehet tüntetni oldalakat, szolgáltatásokat az internetről. A bűnök között megtalálható a prostitúció, a szerencsejáték, a gyermekpornográfia terjesztése és az egykori államfő sértegetése is. A török köztársaságot megalapító politikus elleni támadások ugyanúgy büntetendőek Törökországban, mint a fenti bűncselekmények. A 2007-es törvény alapján több mint ötezer oldal van tiltólistán.