Nokia N8: egy újabb elszalasztott lehetőség

Vágólapra másolva!
A Nokia a hosszú halogatás után megjelentetett N8-assal vághatott volna vissza az iPhone-nak és az Androidnak, de ehelyett csak egy drága, nehézkesen kezelhető, ósdi kezelőfelülettel ellátott érintős mobilra futotta tőle. Pedig nem kellett volna hozzá sok, hogy igazán remek készülék legyen belőle.
Vágólapra másolva!

A Nokia N8-ast sokan várták már, hiszen a finn gyártó régóta adós egy igazán ütős érintőképernyős okostelefonnal, ha úgy tetszik, egy iPhone-riválissal. A készüléknek a tudása alapján minden adottsága meg is lenne ehhez, de egyvalamit nagyon elhibáztak a tervezői, ez pedig nem más, mint a kezelőfelület.

Hiába újult meg ugyanis a telefon operációs rendszere, a Symbian S3, a változás csak a motorháztető alatt ment végbe. A Nokia kezelőfelületként ugyanazt az ódivatú, és a mai megoldásokhoz képest borzasztóan nehézkes GUI-t rajta a készülékre, amit az elmúlt években megismerhettünk.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Eddig tök jó (Még több fotó a galériában)

Nagy hiba ez, hiszen a korszerű okostelefonokat éppen az adja el, hogy játszi könnyedséggel kezelhető, gyors, könnyen áttekinthető és ízléses grafikus felületük van, amin minden adott ahhoz, hogy az ember villámgyorsan váltogasson a kedvenc szoftverei, weboldalai, funkciói között. Az N8-as kezdőképernyőjét ezzel szemben apró widgetek borítják, a szoftvereihez és funkcióihoz pedig a hagyományos nokiás menün keresztül lehet hozzáférni, vagyis az egész képi világa olyan, mintha még mindig 2005-ben lennénk. És még csak nem is ez a legrosszabb.

Ódivatú, kényelmetlen felületek

A telefon vezérlése során kezes, szépen animált felületek helyett primitív, szétesős áttűnésekkel operáló, gyakran fáziskéséssel reagáló és a sikeres érintésről minimális képi visszajelzést adó gombokat, menüket és felugró ablakokban megjelenő linkeket kell nyomkodnia a felhasználónak. A grafikus felület kinetikája kezdetleges, és nagyon csúnyán görgeti az ablakokban megjelenő tartalmakat, nem is beszélve arról, hogy a műveletek közben gyakran beszaggat.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Fárasztó menük és felugró ablakok mindenhol (Még több fotó a galériában)

Amit a legjobban gyűlöltünk a készüléken, az a beépített, régimódi, nehézkesen kezelhető webböngésző volt, ami egyenesen elveszi az ember kedvét a netezéstől. Ezt csak súlyosbítja, hogy a telefon szintén szemet bántóan primitív Twitter- és Facebook-klienst és levelezőszoftvert kapott. Utóbbiban egyáltalán nem tudtuk előkeríteni az elküldött leveleinket, és semmilyen értelmes visszajelzést nem kaptunk egy éppen folyamatban lévő, de végül sikertelen levélküldésről.

A Nokia Ovi Store-ban ráadásul nem is valami nagy a választék az alternatív megoldásokból, de ami szintén sokkot okozott a korszerű megoldásokhoz szokott szemünknek, hogy először a készülék saját letöltőközpontját is le kell tölteni, ha használatba szeretnénk venni. Az Ovi Store javára írható, hogy a Nokia már teljes egészében lokalizálta a saját okostelefonos szoftverboltját, de annak is igen csúnyácska, kezdetleges felülete van, és, akárcsak magán a készüléken, a letöltőközpontban is almenük és kategóriák bonyolult láncolatán kell átverekednie magát a felhasználónak, amikor keres valamit.

Ha nethez nyúl, könnyen szaggat

Az online alkalmazások vagy funkciók, például a már említett levelező vagy közösségi oldal-kliensek használata során többször tapasztaltunk nehézségeket. Ezek a szoftverek gyakran akadoztak, vagy hiányosan, lassan töltöttek be tartalmakat tökéletes netkapcsolat mellett is. Azt viszont, hogy a készülék érintőképernyője mennyire jó, és az operációs rendszere is milyen jól optimalizált, az egyik kedvenc mobilos játékunk, a villámgyorsan futó, nagyon kezes Angry Birds mutatta meg, amivel némi időszakos szaggatáson kívül más gond nem volt.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
2005-ben is pont így nézett ki a mailkliens, nem is lett jobb (Még több fotó a galériában)

A netfüggő okostelefon-használók szempontjából az is fontos tudnivaló, hogy az S3 alapértelmezésben nem támogatja azt a fajta online szinkronizációt, amit az Androidot vagy Windows Phone 7-et futtató készülékek tulajdonosai megszokhattak. Az e-maileket, naptárbejegyzéseket, kontaktokat csupán Exchange-en vagy Ovi-n keresztül lehet rajta folyamatosan szinkronban tartani, igaz, az Exchange kliens Google-os szinkronhoz is jó, de csak némi hackeléssel.

A Nokia telefonja egy dologban verhetetlen, ez az autós navigáció, mivel ingyenesen jár hozzá a Nokia Maps naviszoftver és annak térképei, ami nagyon jól használható. Ezzel már csak az lehet a gond, hogy készülék 3,5 hüvelykes kijelzője nem túl nagy a konkurenciához képest, ami szintén megnehezíti kicsit a kezelését, és rontja a weboldalak olvashatóságát is. Cserébe az N8-ast könnyen zsebre lehet vágni, és tenyérben is jó a fogása.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Még egy kis retró: virtuális numpad (Még több fotó a galériában)

A Symbian 3 virtuális QWERTY-billentyűzetének elrendezése is furcsa, mivel az ékezetek külön gombokon kaptak helyet. Ez nem rossz, mivel így is gyorsan lehet írni rajta, de a megoldás sok értékes helyet vesz el a képernyőn, és a billentyűk is kicsik. Jó ötlet viszont, elnézve a telefon méreteit, hogy álló üzemmódban nem QWERTY-t, hanem a hagyományos mobilokról ismert numpadet kapunk a gépeléshez, ami szintén gyors.

A hardver nem rossz, csak kényelmetlen

A mobil valódi kezelőgombjai már nem sikerültek ilyen jól. Oldalt egy rugós pöcök a képernyőzár, a bal alsó sarokba helyezett menügomb pedig, ami a szoftverekből a kezdőképernyőre való visszalépésre is szolgál, fél kézben tartva a telefont nagyon nem esik kézre. Más nyomógomb nincs is az előlapon. A mobil hangerőszabályzó gombjai nagyok, de puha a nyomásuk, ezért nem adnak pontos visszajelzést, amikor beszélgetés vagy zenehallgatás közben használjuk őket. Ettől eltekintve a könnyű, lekerekített, áramvonalas kialakítású fém tok igen szép és praktikus is, mivel strapabíróvá teszi a készüléket.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Jó a fém borítás, a gomok kevésbé (Még több fotó a galériában)

A mobil másik erőssége a fényképezés. Az N8-as fényképezőjében megnövelt és igen jó képminőséget produkáló 12 megapixeles szenzor van. Sajnos a fényképező szoftvere is hajlamos arra, hogy beszaggasson, főleg az indításnál, és ennek a kezelőfelülete sem valami jó, itt is csak menükben turkálva találhatjuk meg a fontosabb funkciókat, amiket kitehettek volna érintőgombokra is.

A telefont HDMI-porton keresztül ki is lehet kötni tévére a képek mutogatásához, amihez kapunk is megfelelő kábelt. Nagyon elavult megoldás viszont, hogy a telefon a hálózatról nem az USB-porton keresztül tölthető, mint az manapság megszokott, hanem egy szabványos vékony csatlakozós hálózati töltő jár hozzá. Érdekesség, hogy ez a Nokia első olyan modellje, aminek nem cserélhető az akkumulátora házilag.

Specifikációk

Operációs rendszerSymbian^3 (S3)A Nokia legújabbja
ProcesszorARM 11, 680 Mhz-es órajel, hardveres 3D-gyorsítás A kategóriában megszokottnál (1 Ghz) gyengébb órajelű processzor
Képernyő3,5" AMOLED kapacitív érintőképernyő, Felbontás: 360 x 640 pixel, 16 millió színárnyalat, karcmentes Gorilla-üvegSzép képe van és kellően reszponzív, de kicsi
Külső

Méretek: 113,5 x 59,1 x 12,9 mm , Tömeg: 135 g (akkumulátorral), Térfogat: 86 cm3, ötféle színben kapható, anodizált alumínium borítás

Kicsi, kompakt és kellemes fogású, könnyű készülék
HálózatHSDPA 10,2 Mbps, HSUPA 2,0 Mbps
Kamera

1/1,83" szenzorméret
12 megapixeles fotófelbontás, 4000 x 3000 pixeles képméret

Carl Zeiss optika, autofókusz segédfénnyel, ND filter, arcfelismerés, geotagging, 720p-s, 30 fps-es videofelvétel, VGA felbontású videó a másodlagos kamerán

Xenon vaku

Nagyon jó fotós mobil, főleg a nagy szenzornak köszönhetően, jó vakuval, de nehezen kezelhető
Zene, film, multimédia

MP3/WMA/WAV/eAAC+ zenelejátszás
MP4/DivX/WMV/H.264/H.263 videolejátszás

Flash Lite 4.0 támogatás
HDMI TV-out csatlakozó és adatperkábel
UpNP támogatás

Beépített FM-rádió
Headset zajcsükkentéssel
3,5 milliméteres jack aljzat

Hangvezérlés

Minden igényt kielégítő médialejátszó
Memória

256 MB RAM, 512 MB ROM

Tárkapacitás: 16 GB, MicroSD kártyával max. 32 GB-ra bővíthető,

A rendszermemória az átlagosnál kisebb
Kapcsolatok

Bluetooth, Mini USB, WLAN

GPS, A-GPS

Nehézkesen kezeli a netkapcsolatokat, a GPS kiváló
Akkumulátor1200 mAh Li-Ion akkumulátor
Beszélgetési idő: max. 12,5 óra
Készenléti idő: max. 400 óra
Névlegesen nem nagy kapacitás
ÁrElőfizetéses ára még nincs, a teljes ára 155 ezer forintKimondottan drága a szolgáltatásaihoz képest

2010-ben már szégyellnivaló

Összességében azt kell mondjuk, kár ezért a telefonért, mert a tudása tényleg nagyon jó, a hardverével sincs semmi gond, sőt, még az üzemideje is kiváló - igaz, ez főleg annak volt köszönhető, hogy a pocsék kezelőfelület miatt az átlagosnál kevesebbet lógtunk vele a neten vagy gyűrtük rajta az alkalmazásokat. Ez mindent el is mond róla: a rutinos nokiások egész biztosan nem jönnek tőle zavarba, de nem véletlen, hogy ők egyre kevesebben vannak az okostelefon-használók között.

Már egy akármilyen primitív Androidos készülékhez képest is sokkoló az N8-as kezelőfelületének, szoftveres megoldásainak esetlensége. Amit a telefon ilyen tekintetben tud, az N95-ös idejében, vagyis 4-5 évvel ezelőtt még rendben volt, de 2010-ben már nem tűnik jó vételnek, főleg 155 ezer forintért. Még úgy sem, hogy bár a névleges specifikációi elmaradnak a kategóriában manapság megszokottól, de a teljesítményén - hála a Symbian^3-nak - ez kevésbé érezhető, inkább a felhasználói felület rontja le az élményt.