Google Zeitgeist 2010: amire a magyarok rákerestek az idén

Vágólapra másolva!
Leginkább játékokra és online szolgáltatások neveire, időjárási információkra kerestek rá az idén is a magyar internetezők a Google-on, de a torrentek letöltése is bekerült a top tizes listába. Az árucikkek között a használt autó vitte el a prímet, a politikusok népszerűségi listáján pedig Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közé Nelson Mandela furakodott be.
Vágólapra másolva!

Az idén sem változott érdemben a legnépszerűbb magyar keresőkifejezések rangsora a Google-nál, derül ki a cég éves statisztikájából, a Zeitgeistból. Idehaza a legtöbben "játékok"-ra, az iWiW közösségi oldal és a YouTube videomegosztó nevére keresnek rá. Emellett a top tizes listában még Budapest, a Freemail levelezőszolgáltatás, a Facebook közösségi oldal, a letöltésre utaló "torrent" kifejezés is. Ezeken kívül akülönböző hasznos szolgáltatások felkutatására irányuló keresések - például "térkép", "időjárás", "szótár" - is bekerült az első tízbe.

A Zeitgeist szerint a Google-ba gépelt bulvár témájú keresések között az X-Faktor egyik fellépője, Király L. Norbert és a zsűritag Malek Miklós áll a népszerűségi lista első két helyén. A dobogó harmadik fokára az amerikai tinisztár, Justin Bieber került, a negyediken pedig az áprilisban tragikusan elhunyt kormányszóvivő, Daróczi Dávid neve áll, és persze Lady Gaga sem maradt ki az első tízből.

Forrás: [origo]
A bulvárhírek legnépszerűbb szereplői 2010-ben

Mandela áll Orbán és Gyurcsány között

A hírjellegű tartalmakban hivatkozott személyek közül a hazai netezők Schmitt Pál idén megválasztott köztársasági elnök neve áll az élen (igaz, hibásan, Schmidt-ként írva) a legdinamikusabban emelkedő keresések listáján. Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új elnöke, illetve Vitézy Dávid, a nemrég kinevezett budapesti közlekedési vezető neve került a második és harmadik helyre a népszerűségi listán. A tizes listán a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Hagyó Miklós, valamint Tarlós István főpolgármester is helyet kapott, a hetedik helyre befutó Orbán Viktor, és a kilencedik helyen álló Gyurcsány Ferenc között pedig meglepetésre Nelson Mandela afrikai politikus neve bukkan fel.

Foci, pizza és használt autók

A sport témájában a favorit az idén a "foci vb" kifejezés volt, a második és harmadik helyre a "vízilabda eb" és az "úszó eb" került. A vásárlás előtt interneten tájékozódó magyar internetezők többségét a használt autók érdeklik leginkább, ez után közvetlenül a laptopok és a mobiltelefonok következnek. Az "üdülési csekk" és a "cipő" mellett a tizes listára valamilyen oknál fogva a "sátor" is feljutott. Az autómárkák közül a honi internetezők körében a legnépszerűbb az Opel, a Suzuki és a BMW, de nem vetik meg a tuningolást sem.

Forrás: [origo]
A legnépszerűbb keresések 2010-ben

Az ételreceptek közül dobogós helyezés a pizzának, a palacsintának és a csirkemellnek jutott az idén, de az első tíz népszerű keresés között megtalálható még a "tiramisu", a "muffin", a "gofri" és a "lasagne" is.

Windows és a Nokia a sztár

A számítástechnikával kapcsolatos keresések között az idén a "Windows" és a "Windows 7" dominált, a harmadik legnépszerűbb pedig a Firefox webböngésző, a PC-gyártók közül pedig az Asus és a HP áll az élen a bárki által hozzáférhető Keresési Trendek szolgáltatás számai szerint.

Dacára az iPhone és az Android-mobilok népszerűségének, a távközléssel kapcsolatos keresések zöme az idén még a Nokia termékeire irányult, bár a második helyre már a Samsung tornázta fel magát. A szolgáltatások közül az "sms" és a "Skype" foglal el előkelő helyet, az operátorok közül pedig a T-Mobile-ra és a most már Telenorként működő Pannonra kerestek rá a legtöbben. Az internettel kapcsolatos kereséseket a Freemail, Gmail és Citromail triumvirátusa vezeti, de előkelő helyen áll a "torrent", a "Messenger", de a Google és az Origo neve is.

Vörösiszapra és focira kerestek a külföldiek

Mire kerestek a külföldiek közül a legtöbben Magyarországgal kapcsolatban? 2010-ben komolyabb érdeklődést az augusztusi angol-magyar futballmérkőzés, illetve az októberi vörösiszap-katasztrófa váltott ki a határainkon kívül élőkből - derül ki a Google közleményéből.