Hiányoznak még a csodaszoftverek a Google webboltjából

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Google most indult webes szoftverboltját, a Chrome Web Store-t. Vajon már eldobhatjuk a telepítendő szoftvereket? Ezentúl minden szoftver csak fillérekbe fog kerülni? Egyáltalán miért kell egy böngészőhöz programokat árulni? A Google-nek minderre van válasza.
Vágólapra másolva!

Mi az a Chrome Web Store? A Google online boltja, ahonnan böngészőben használható, webalapú szoftvereket lehet letölteni, ingyeneseket és pénzbe kerülőket egyaránt. Bár kínálat egy hagyományos PC-n futtatott Chrome böngészővel is elérhető, alapvetően a jövő év közepén piacra kerülő, a Chrome OS nevű saját operációs rendszerét használó számítógépek mellé szánhatja boltját a Google. Mint azt megírtuk, ezek a kimondottan internetes használatra optimalizált masinák a Windowstól teljesen eltérő módon működnek, hagyományos szoftvereket nem is lehet telepíteni rájuk, használóik kizárólag webalkalmazások segítségével igazíthatják igényeikhez a gépek tudását.

Sufnicégektől inkább nem akarunk vásárolni

Segédprogramok mindig is léteztek, többségüket kis cégek honlapjain kínálták, amelyeket viszont nehéz volt megtalálni. Ezen a helyzeten segít a központi alkalmazásbolt, amelyben a felhasználók könnyen megtalálják a számukra szükséges programokat, vagyis appokat, ahogy ezeket már egyre többen nevezik a magyar közbeszédben is.

Forrás: [origo]
Ezzel a felülettel fogadja a felhasználót a Chrome Web Store

A Google szerint mostanra az internet már olyan fejlett lett, hogy a hagyományos, PC-re telepített szoftverekkel is felveszik a versenyt a webalkalmazások, ráadásul ezeket nem kell sem installálni, sem frissítgetni.

Egyelőre sok a töltelék

Sajnos ez az optimista hozzáállás a gyakorlatban még nem érvényesül a Chrome webboltban, legalábbis néhány nappal a szájt beindítását követően. Az egyelőre csak angol nyelven elérhető Web Store-nak ma még igen korlátozott a kínálata, ráadásul az applikációk sokszor nem többek egy egyszerű könyvjelzőnél. Lelkesen telepítettük például a YouTube, a Gmail és a FarmVille appokat, de ezek mindössze a megfelelő weboldalakra mutató linkeknek bizonyultak. Ehhez kár külön alkalmazást fejleszteni, erre a képességre egy egyszerű könyvjelző is képes.

A Web Store-ban publikált kommentek szerint az ilyen átverős alkalmazások nem csupán minket zavarnak: a legtöbben valamilyen extrát, például a szájt gyorsabb működését vagy kényelmesebb kezelését várják az "apposított" verziótól.

Forrás: [origo]
A New York Times újság-appjában nem görgetni, hanem lapozni kell

Hol érhetem el az appokat?

A Chrome Web Store-ban összesen kilenc tematikus kategória fogadja a látogatót, különválasztva például a játékokat a segédprogramoktól vagy a szórakoztatást célzó appoktól. Sajnos a kínálat még elég szűkös, nagyjából negyedóra alatt a teljes kínálatot át lehet nyálazni. A katalógus felülete továbbfejlesztésre is szorul, egyelőre például nem lehet az ingyenes appokra szűrni a listákat.

Azt követően, hogy feltelepítettünk egy applikációt, annak ikonja a Chrome-ban megnyitott új böngészőlapon fog megjelenni. Ha az egeret az ikon fölé visszük, megjelenik egy villáskulcsot ábrázoló gomb, ezzel a beállításokhoz jutunk, illetve ugyanitt lehet eltávolítani a programot, ha már nincs szükség rá. Szenzációs appot, használatára csábító fejlesztést egyelőre még nem találtunk a Google szoftverboltjában, de néhány említésre méltó alkalmazás azért már most is szerepel a kínálatban.

Ezeket próbálja ki!

Minek kell külön applikációt készíteni egy honlaphoz? A New York Times appját kipróbálva világossá válik: ezt elindítva ugyanis nem az amerikai lap portálja, hanem egy kényelmes lapozgathatóságot biztosító, kihajtott újságra emlékeztető felület fogadja az olvasót: remélhetőleg a hazai portálok is ráéreznek majd az ebben rejlő lehetőségekre.

A Clicker.tv online tévés alkalmazásán elérhető tévéműsorok zömét sajnos itthonról nem, csak Amerikából lehet megnézni, de még így is lehet találni tesztelésre alkalmas műsorokat a remek kezelőfelületen.

Forrás: [origo]
Extra kényelmes felülettel kényeztet a Clicker.tv

Létezik hasznos alkalmazás is, ilyen a Clock nevű ingyenes világóra, amely stoppert, visszaszámlálót és ébresztőt is tartalmaz. Ugyancsak praktikus a Read Later Fast nevű program, amellyel egy kattintással pakolhatunk el linkeket egy listára, majd ha megnéztük őket, egy újabb kattintással törölhetjük is ezeket: ideális megoldás arra, ha találunk egy izgalmasnak tűnő cikket, videót, de csak később lesz alkalmunk elolvasni, megnézni azt.

Az Amazon online áruház is fantáziát látott az appokban, Windowshop nevű programja tulajdonképpen a postaládákba bedobott gigászi prospektusok virtuális változatának tekinthető, és a termékek teljesen új módon való böngészését teszi lehetővé. Elég jól sikerült a többek közt twitteres és facebookos üzenetek egyetlen felületen való nézegetését biztosító TweetDeck app-verziója is.

Forrás: [origo]
Egy helyen olvashatja a Facebook- és Twitter-üzeneteket a Tweetdeckkel

Az Aviary online képszerkesztő szolgáltatás felülete az applikációban nagyjából azonos a hagyományos honlapéval, viszont egy kattintással indítható, nem kell kiválasztani különböző menüpontokat a nyitóképernyőn.

A felhasználók filléres szoftvereket akarnak

A Google közlése szerint egyelőre csak a Chrome alá lehet a szájtról programokat telepíteni, az erre szolgáló technológia azonban nyílt forráskódú, így más böngészőkbe is be lehet majd építeni. Miért jó ez? Mert manapság már új üzleti modellben dolgoznak a kisebb szoftverek fejlesztői: az iTuneson vagy az Android Marketen és hasonló online piactereken a korábbi árak akár tizedéért is kínálhatják programjaikat, ha azok valóban jók, bízva abban, hogy rengeteget fognak eladni belőlük, megtérülnek befektetéseik. A vásárlóknál pedig létezik egy pszichikai árhatár, ami alatt már hajlandók pénzt költeni az egyébként némi kényelmetlenség árán ingyen is beszerezhető, ám itt mindig egyforma, könnyed módon elérhető funkciókért.

Forrás: [origo]
Az Amazon appja olyan, mint egy papírkatalógus a monitoron

Egyelőre hiányoznak a letöltésre, vásárlásra igazán csábító webalkalmazások a Chrome Web Store-jából, és a keresgélést szolgáló felülete is nagyon fapados. Remélhetőleg a töltelék szerepet betöltő, csupán egy újfajta könyvjelzőként funkcionáló "alkalmazások" rövid időn belül kikopnak majd a webes szoftverboltból, és kedvenc honlapjaink mindegyike előrukkol egy saját cikkeit a lehető legjobb formában tálaló applikációval, mind közül egyelőre ezek tűnnek ugyanis a legérdekesebbnek.

Érezhető, hogy ezzel a szolgáltatással nem elsősorban a mezei, windowsos számítógépről internetező felhasználókat célozza a Google, hanem a felhőalapú számítástechnikát használó, új szemléletű netbookok tulajdonosai fogják használni. Ők a jelenlegi kínálattal szinte biztosan elégedetlenek lennének, de még van fél éve a keresőcégnek, hogy felturbózza applikációit. Amire minden esélye meg is van, hiszen a fejlesztők lelkesek, s annak idején az iTunes vagy a Windows Phone 7 Marketplace is szinte üresen indult.