IWiW-es adatokra pályázó bűnözőket fogott el a rendőrség

Vágólapra másolva!
Az Origo Zrt. közösségi oldalát használók adatait próbálták megszerezni azok a bűnözők, akiket a rendőrség munkatársai fogtak el az üzemeltetők feljelentése nyomán.
Vágólapra másolva!

Az elkövetők az iWiW adatbázisát kívánták megszerezni, és az így szerzett adatokat több tízmillió forintos összegért kívánták értékesíteni. Az elkövetők az egyik, az üzemeltetésben közreműködő, alvállalkozó cég munkatársa segítségével próbálták megszerezni az adatokat, nem pedig feltörni akarták a közösségi oldalt.

Az adatbázis tervezett kiszivárogtatásában és értékesítésében közreműködő személyeket a rendőrség munkatársai őrizetbe vették az üzemeltető társaság biztonsági szolgálatának feljelentése nyomán.

Egyelőre nem ismert, hogy az elkövetőket pontosan milyen bűncselekmények elkövetésével vádolják majd, de a személyes adattal való visszaélés önmagában akár két év szabadságvesztéssel büntethető. A számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény elkövetője különösen nagy kár okozása esetén a törvény szerint akár nyolc-tíz évet is tölthet a rácsok mögött, a csalás elkövetőjére pedig ugyancsak öt-tíz évig terjedő börtön szabható ki, ha az különösen nagy kárt okoz.

Novák Péter az iWiW-et üzemeltető Origo Zrt. vezérigazgató-helyettese munkatársunknak elmondta, megnyugtató, hogy a bűncselekményre hamar fény derült, így a rendőrség munkatársainak hathatós közreműködésével sikerült még idejében elfogni az elkövetőket. Hozzátette, hogy az eseményt követően az érintett alvállalkozónál természetesen újabb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe annak érdekében, hogy a felhasználók adatai továbbra is teljes biztonságban legyenek.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemelteti.