Pár korsó német sör miatt szivárgott ki az iPhone 4

Vágólapra másolva!
Közel egymillió forintnak megfelelő dollár, vagy néhány korsó német sör és egy szórakozott szoftvermérnök győzte le az Apple híres titoktartását. A cég igazolta a kütyüblogokra kiszivárgott iPhone 4 prototípus valódiságát, és egyben vissza is kérte az Gizmodótól az elkóborolt készüléket, amelynek képességeit így az egész világgal megosztották a hivatalos premier előtt.
Vágólapra másolva!

Április közepén, körülbelül két hónappal a tervezett megjelenés előtt már minden lényegeset lehet tudni az Apple következő iPhone-járól. Fotókon mutatták be az új, szögletesebb formát, kütyübloggerek tanakodtak arról, hogy a porcelánra hasonlító új hátlap vajon jobb vételi jelerősséget biztosít-e. Az Gizmodo hírül adta, hogy a készülékben lesz videohíváshoz használható előlapi kamera, javul a fotók készítésére használt hátlapi kamera, és az iPhone 3GS-énél négyszer nagyobb felbontású kijelző kerül az Apple következő okostelefonjába.

Eredeti Apple, nincs kétség

Az első fotók felbukkanása után még többen kételkedtek abban, hogy a kocsmában talált készülék valóban a következő iPhone lenne. A gyanakvóbbak egy marék dollárért megvehető kínai klónnak gondolták inkább, a remek iparági kapcsolatokkal rendelkező blogger, John Gruber pedig úgy sejtette, hogy egy tesztelésre használt házba szerelt készüléket szerzett meg a Gizmodo.

Forrás: [origo]
Sokan nem hitték, hogy ennyire szögletes lesz az új iPhone

Mára bebizonyosodott, hogy a kínai elméletben hívők tévedtek. Bruce Sewell, az Apple alelnöke levélben kérte vissza a készüléket a Gizmodo főszerkesztőjétől. A cég - a pletykák szerint maga Steve Jobs - korábban telefonon is megkereste a blogot a kiszivárgott iPhone miatt, ám a főszerkesztő írásos beismerést kért arról, hogy a készülék az Apple-től való.

Ellopták vagy elveszett?

A megszerzett készülék miatt a kütyüblog egyaránt kap hideget és meleget is a rajongóktól. Az iPhone 4 történetét követők egy része orgazdaságnak tartja, hogy a Gizmodo ötezer dollárért - azaz körülbelül egymillió forintért - megvásárolta az iPhone 4-et a szerencsés megtalálótól. John Gruber még azt is a Nick Denton által vezetett médiavállalat szemére veti, hogy a kiszivárgott készülék megszerzésével és letesztelésével egészen biztosan feláldozták egy ember karrierét.

Forrás: [origo]
iPhone 3GS-nek álcázták a prototípust

A Gizmodo szerverei közben, az etikai problémákról mit sem tudva, mindenkinek megmutatják az Apple következő nagy dobását, aki beírja a böngészőbe az oldal címét. Az oldalt már tegnap éjjel is több mint egymillió látogató kereste fel, több mint 2,4 millió oldalletöltést generálva. A számok azóta valószínűleg csak tovább nőttek, eloszlatva minden kétséget afelől, hogy jó ötlet volt-e bemutatni az elhagyott Apple telefont.

A német sör a bűnös

Az információk kikerüléséről egy személy tehet, az Apple 27 éves szoftvermérnöke, Gray Powell. A készülék kommunikációs processzorának (baseband) programozásával foglalkozó Powell a Redwood City-i Gourmet Haus Staudt sörkertben használta utoljára a készüléket március 18-án. A prototípus jól volt álcázva, egy iPhone 3GS-hez készült védőtokba tették bele, így távolról nem lehetett felismerni, hogy egy teljesen új készüléket használ a programozó.

Powell néhány sör - és egy Facebook frissítés után - hagyta az Apple szigorúan titkos készülékét a bár egyik székén. A elhagyott iPhone-t először észrevevő vendég nem vette magához a kütyüt, hanem megkérdezte a Powell másik oldalán ülőt, hogy ő hagyta-e el a telefont. A nemleges válasz után a férfi feltételezte, hogy akkor a szomszéd valamelyik ismerőséhez tartozhat a készülék, ezért ott hagyta a bárban a prototípust. Az iPhone 4-et csak a második megtaláló vitte haza, ő is csak azután, hogy körbekérdezett a sörkertben, hogy nem hiányzik-e valakinek a telefonja. Este még eljátszott a hagyományos 3GS modellnek tűnő készülékkel, reggelre viszont azt vette észre, hogy a telefont letiltották.

Forrás: [origo]
Egymillió forintért vette meg a kütyüblog az Apple titkát

A férfi másnap megpróbált kapcsolatba lépni az Apple-lel, de se Gray Powellt nem sikerült elérnie, sem más olyan vezetőt, aki komolyan vette volna a bejelentését. Az ügyfélszolgálatosok csak arra voltak hajlandóak, hogy felvegyenek egy hibajegyet. A Gizmodo riportja szerint a férfi napokig várta, hogy a hibajegy rögzítése után megkeresse az Apple és visszakérje a prototípust, de erre nem került sor. Amikor végül mégis csörgött a telefon, akkor sem Steve Jobs volt a vonal másik végén, hanem a Gizmodo írói, akiknek volt egy visszautasíthatatlan, ötezer dolláros ajánlatuk.

Hova tűnt Gray Powell?

A Gizmodo bloggerei még megtalálták a szoftvermérnököt a Facebookon, sőt még az utolsó iPhone-ról küldött üzenetét is el tudták olvasni a hírfolyamban. Mostanra Powell azonban eltűnt a közösségi oldalról, a nevére keresve csupán egy pár órája létrehozott profiloldalt dob ki a kereső. A hírfolyam első üzenete arról tanúskodik, hogy Powell valóban elhagyta a 4-es iPhone-t, később pedig már arról érdeklődik a programozót megszemélyesítő ismeretlen, hogy az HTC vagy a Microsoft keres-e szakembert.

Az Apple legszerencsétlenebb embere valószínűleg még a vállalatnál van, legalábbis a Gizmodo bloggerei még ott érték utol. Powell nem volt hajlandó nyilatkozni a készülék elvesztéséről, csupán annak az Apple vezetőnek az elérhetőségeivel látta el a bloggereket, aki az iPhone prototípus visszaszerzésével lett megbízva. A fiatal szoftvermérnök valószínűleg mással sincs elfoglalva, hogy elkerülje a különösen indulatos, üvöltözős főnökként ehíresült Steve Jobsot.