Nintendo: térhatás szemüveg nélkül

Vágólapra másolva!
3D-szemüveg nélkül is térhatású látványt és fotózást biztosít majd a Nintendo új zsebkonzolja, a 3DS. A világ legnagyobb videojátékkiállítása, az E3 másik sztárja a mozgásérzékelős vezérlő volt, amely idén már mindhárom konzolgyártónál elérhető lesz, a Wii mellett Xbox 360-hoz és a Playstation 3-hoz is megérkezik.
Vágólapra másolva!

A Nintendo bemutatójának főszereplője a térhatású megjelenítésre képes új zsebkonzol volt. Bár azt még nem tudni, hogy a dupla képernyős játékgépet mikortól és mennyiért lehet majd megvenni, a Los Angeles-i játékexpón már működőképes prototípusait is kipróbálhatták a látogatók.

Térhatású filmek és játékok az új Nintendón

A Nintendo 3DS nagyban hasonlít a jelenleg kapható DS és DSi modellekre, ám felső képernyőjét egy, a korábbinál jóval nagyobb felbontást biztosító, szélesvásznú kivitelűre cserélték, az alsó a régi érintőképernyős kivitelű maradt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Nintendo milyen megjelenítési technológiát épít be a 3DS-be, de annak képe speciális szemüveg nélkül is képes háromdimenziós tartalmak megjelenítésére - ez a funkció egyébként bármikor kikapcsolható lesz, és egy külön gomb szolgál a mélységérzet szabályozására.

Egy másik fontos újítás, hogy a 3DS térhatású fotók rögzítésére is alkalmas, mivel előlapján egy erre szolgáló két lencsés kamera is helyet kapott. Bár a rögzített fotók felbontása igen kicsi, 0,3 megapixel, tehát egy rosszabb webkameráéhoz hasonló, a térhatású látvány, és a 3D-s fotók azonnali megtekintésének lehetősége ennek ellenére fontos vásárlócsalogató eszköz lehet a cég kezében. A játékok futtatására is alkalmas iPhone-nal való rivalizálás jegyében az új modellbe már mozgásérzékelők is kerültek, így egyes játékokat a készülék döntögetésével is lehet majd irányítani.

Játék a 3D-s Nintendón

Az egyik első 3D-s játék a Nintendogs nevű kutyanevelős játék térhatású verziója lesz, amelyben a virtuális kedvencek közt már cicák is lesznek. Az E3-n egy repkedős akciójátékot, a Kid Icarus: Uprising-ot mutatták be, de olyan ismert játékok térhatású verziója is várható a zsebgépre, mint a Street Fighter, a Resident Evil, a Batman, a Mario Kart, vagy az Animal Crossing.

Mint a bemutatón elhangzott, nem csupán játékok, de filmek lejátszására is alkalmas lesz a rendszer, a cég már megállapodást is kötött a Disney-vel, a Warner Brosszal és a Dreamworksszel ezek alkotásainak értékesítéséről. Az egyik első ilyen kiadvány az Így neveld a sárkányodat című animációs film lesz. A 3DS-en egyébként a korábbi modellekre írt játékok is futtathatók maradnak, ám csak hagyományos, kétdimenziós nézetben. Az, hogy a vállalat elsőként hordozható ketyeréjéhez teszi elérhetővé a 3D-t, remek stratégiai lépés lehet, hiszen egy hasonló kijelző tévéméretű legyártása még horribilis összegbe kerülne.

Forrás: [origo]

A Sony is beszáll a hadonászós játékba

Ugyancsak kedden tartotta E3-as bemutatóját a Sony, amely szintén készül a háromdimenziós játékokra, bár ez a társaság a nappalikra koncentrál, és a szemüveggel nézhető, egyelőre még elég borsos árú 3D-tévékben látja a jövőt. A Playstation 3-hoz kiadták a térhatású játékhoz szükséges szoftverfrissítést, így ha valaki a technológiát támogató tévével rendelkezik, hamarosan ilyen játékokat és filmeket is élvezhet majd Playstation konzolján. Az első tartalmak már elérhetők a Playstation online hálózatán, de a komolyabb játékokra az év végéig várni kell még.

Az [origo] E3-on tartózkodó tudósítója a Killzone című játék harmadik részének térhatású változatát próbálta ki. Beszámolója szerint a 3D-s látvány akkor élvezhető igazán, ha a játékmenetet eleve az ilyen felhasználáshoz igazodva készítették. A vállalat a megoldást ötvözni fogja Move nevű mozgásérzékelős irányítójával is, amely együttesen minden bizonnyal jelentősen megújítja majd a játékélményt.

E3 nyereményjáték

Az E3 hetének mindegyik napján más-más ajándékokat nyerhetnek olvasóink. Szerdán a vadonatúj Super Mario Galaxy 2 Wii-játékokat nyerhetik meg a helyesen válaszolók, amit a Nintendo hazai forgalmazója, a Stadlbauer Kft. ajánlott fel.

A nyereményjátékban való részvételhez csupán azt a kérdést kell megválaszolni:

Hogy hívják a Marióhoz megtévesztésig hasonlító, ám cakkos bajuszt és sárga sapkát viselő figurát a Nintendo játékaiban?

A választ a nyeremenyjatek@techbazis.hu címre várjuk június 17. délig, a tárgy mezőbe kérjük írják be "E3 szerda".