Szűri a kalózkodáshoz kapcsolódó szavakat a Google

Vágólapra másolva!
Engedett a Google a szórakoztatóipar nyomásának, és eltüntette automata ajánlórendszeréből a fájlcseréhez kapcsolódó kifejezéseket - adta hírül a TorrentFreak.
Vágólapra másolva!

A változás csupán a Google Instant és az Autocomplete nevű funkciókat érinti, a kereső működését nem. A találati listájából nem tűnnek el torrentezéshez, Rapidshare-ről való letöltéshez kapcsolódó linkek, a keresőmotor azonban többé nem ajánlja fel nekünk, hogy a begépelt tor szócskát kiegészíti torrentre.

A tiltólistára frissen felkerült szavak között akadnak olyanok is, amelyek csak közvetetten kapcsolódnak jogsértő tevékenységhez. Az uTorrent kliens vagy a BitTorrent adattovábbító technológia neve is ezek közé tartoztak. A fájmegosztó oldalak közül a Rapidshare és a Megaupload került fel a listára, a 4shared-et vagy a MediaFire-t azonban továbbra is felajánlja kiegészítésre a kereső. A legfurcsább helyzetbe a kínai Xunlei torrentkliens és az azt fejlesztő cég került. A szoftver úgy került fel a tiltólistára, hogy a Google támogatja a fejlesztését. A Xunleibe 2006-ban ötmillió dollárt fektetett a keresőóriás.

Forrás: [origo]
Nem sikerült tökéletesre a tiltólista

Az első híradások óta a tiltólistát valószínűleg pontosították, mert a bittorrent szóra már felajánlja a technológiát fejlesztő San Franciscó-i cég lapját, illetve a fájlcsereprotokollt ismertető oldalakat. És bár az Instant valóban nem ad semmilyen találatot a torrent szóra, az automata kiegészítés pont azokat a kifejezéseket kínálja fel, amik a szórakoztatóipar szemét szúrták.

A 2600 című hackermagazin gondoz egy ideje egy átfogó listát azokról a szavakról, amelyekre nem kínál kiegészítést a Google, illetve amelyekre nem ad automatikusan találatot az Instant nevű, azonnal frissülő találati oldal. A kalózkodással, fájlcserével kapcsolatos szavak azonban még nem jelentek meg a csúnya szavakkal és az érthetetlen módon közéjük keveredett kifejezésekkel teli listán.