Felgyorsul a wifi, jön a 4G-s mobil

számítógép, laptop, notebook, wifi, internet
Vágólapra másolva!
Az amerikai Stanford Egyetem kutatói egyszerűen bevezethető megoldást találtak a vezeték nélküli hálózatok felgyorsítására: technológiájukkal akár dupla olyan gyors lehet a wifi, mint jelenleg. Eközben a legnagyobb gyártók, az akár gigabites sebességet biztosító 4G-s mobilinternet szabványának véglegesítését végzik.
Vágólapra másolva!

A wifi sebességének növelését olyan módon érték el a kutatók, hogy annak alkalmazásához nincs szükség újabb rádiófrekvenciák használatára, ami amúgy jelentősen nehezítené az új technológia elterjesztését. A Stanford kutatói által kidolgozott megoldáshoz a vezeték nélküli eszközöket, például a routereket három darab antennával kell felszerelni, míg a jelenlegi leggyorsabbnak számító, 801.11n nevű wifiszabványt támogató eszközökben is csak két darab antenna található.

Duplájára gyorsul a wifi

A PC World beszámolója szerint az amerikai kutatók megtalálták annak a módját, hogy az adatok küldése és fogadása azonos csatornán történjen, noha ezt korábban fizikailag megvalósíthatatlannak gondolták. Miután a rádiófrekvenciák egyre zsúfoltabbak lesznek - ezeken át kommunikál a rádió, tévé, mobiltelefon, stb. - egy olyan megoldás, amely újabb sávok felhasználása nélkül képes a sebesség növelésére, komoly érdeklődésre tarthat számot a gyártók részéről. Az egyetem fejlesztői egy ahhoz hasonló megoldást alkalmaztak a bejövő és a kimenő adatok elválasztásához, mint amelyet a zajszűrős fejhallgatókban is alkalmaznak.

Philip Levis, a Stanford számítástechnika-tudományi adjunktusa a lapnak úgy nyilatkozott, szabadalmaztatás alatt álló fejlesztésük teljesen megváltoztatja a vezeték nélküli hálózatok tervezési módját. Ugyanakkor a technológia még nem teljesen kiforrott, így egy ideig eltart majd, míg az átlagfelhasználók laptopjában és mobiltelefonjában is megtalálható lesz, többek közt a wifiszabványok útját egyengető iparági szervezeteknek is jóvá kell hagyniuk azt, ami még évekbe telhet.

Közeledik a gigabites mobilnet

A számítástechnikai lap online kiadása arról is beszámol, hogy a mobilinternet is jelentős sebességnövekedés előtt álll. A héten fogadja el ugyanis az illetékes iparági testület annak az új mobilkommunikációs szabványnak a végleges változatát, amely már gigabites, azaz, akár másodpercenként száz megabájtnál is több adat letöltését biztosítja majd.

Az LTE Advanced és 4G néven emlegetett technológia a világszerte bevezetés előtt álló LTE (Long-Term Evolution) utódja lesz majd, amely várhatóan néhány éven belül lesz elérhető. Míg a jelenlegi HSDPA-technológiával 10-20 megabites (vagyis 1-2 megabájtos) másodpercenkénti letöltési sebességet lehet elérni, az LTE már 100 megabit körüli (azaz másodpercenként több mint 12 megabájtos) letöltési rátát biztosít, az LTE Advanced pedig ehhez képest is mintegy tízszeres növekedést tesz lehetővé.