A Facebookról lopta felhasználóit egy randioldal

Vágólapra másolva!
Miként lehet egy frissen indult online randevús oldalnak már az első napon 250 ezer tagja?  Például a Facebookon elérhető nyilvános adatlapok lemásolásával: ezt a módszert alkalmazták a Lovely-Faces.com működtetői is, akik művészeti projektként hivatkoznak oldalukra.
Vágólapra másolva!

A honlapot két médiaművész, Paulo Cirio és Alessandro Ludovic keltette életre a Wired híre szerint. A páros több hónapnyi munkával egymillió nyilvános profiloldalt böngészett át a Facebookon, amelyből több százezer tagot számláló saját adatbázist hoztak létre. A Lovely-Faces.com-ra facebookozók adatlapjain található neveket és profilképeket költöztettek át. Ezeket úgy válogatták ki az oldal indítói, hogy kizárólag vidám emberek legyenek láthatók rajtuk.

Bár a páros az oldal létrehozását művészeti projektnek tekinti, adatvédelmi szempontból aggályos, hogy nem kérték ki a felhasználók előzetes engedélyét adataik felhasználásához. A Facebookról átmásolt adatlapokat a randioldalon ugyanis egészen más környezetbe helyezik, az arcokhoz önkényesen különböző jelzőket - például törtető, ravasz, félénk, pedáns - is fűznek, amiről a felhasználónak ugyancsak nincs tudomása. Az oldalon egyébként 1063 magyar nő és 894 férfi felhasználó profilképei és nevei kaptak helyet. A Lovely Faces valójában egy ál-randevúoldal, ugyanis bárkinek a nevére kattintva facebookos adatlapjára irányít át az oldal.

Forrás: [origo]

A Wirednek a Facebook munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett domainnel rendelkező Lovely-Faces.com megsértette a világ legnépszerűbb közösségi oldalának felhasználási feltételeit. Jelenleg vizsgálja az esetet a Facebook, és ha szükséges, megteszi a szükséges lépéseket az oldal üzemeltetőivel szemben - nyilatkozta a társaság képviselője.

Az oldal kiötlői egyébként elhelyeztek egy linket a szájton, melyen bárki kérheti, hogy saját adatait távolítsák el a Lovely Facesről. A projekt leírásában kifejtik, hogy projektjükkel többek közt arra akarták felhívni a figyelmet, hogy napjainkban az arcfelismerő algoritmusok már olyan fejlettek, hogy bárki összekötheti a közösségi oldalon elérhető fotókat akár egy megfigyelőkamera felvételeivel is, ezáltal nagy eséllyel tud beazonosítani teljesen ismeretlen embereket is.