Hackerversenyen teszik próbára a Chrome OS-t

Vágólapra másolva!
Húszezer dollárt - közel 3,9 millió forintot - adnak a Chrome biztonsági funkcióit megkerülő sebezhetőségért a Pwn2Own hackerversenyen. A laptopra nem vágyó kiberbiztonsági szakértők új okostelefont is hackelhetnek maguknak.
Vágólapra másolva!

Maga a Google kínált fel díjat a készülő Chrome OS operációs rendszerét futtató, csinos fekete Cr48-as notebookot feltörő hackereknek. A böngészőből az alaprendszerhez kijutó első hacker közel négymillió forinttal lesz gazdagabb, ráadásul a gépet is hazaviheti. Az első nap még csak a Google által írt kódrészletekkel próbálkozhatnak a támadók, ám a verseny második napján szabad préda a Chrome OS bármelyik része. A kihívást fokozza, hogy a 2010-es Pwn2Ownon csak a Chrome-ot nem tudták feltörni a próbálkozók.

A Tipping Point nevű biztonsági cég az idén negyedik alkalommal rendezi meg a Pwn2Own hackerversenyt. A megméretésen részt vevők a céllövöldéből ismert játékmechanikát követve hazavihetik a számítógépet, amelyet sikerül feltörniük. A felfedezett sebezhetőségért pedig a biztonsági cég - vagy a mostani esetben a Google - jelentős összeget is fizet a hackereknek.

A Chrome mellett a többi böngészőt sem kímélik majd a CanSecWest konferencián megrendezésre kerülő versenyen. A 64 bites Windowson vagy Mac OS X-en futó böngészőkkel próbálkozhatnak a támadók. Egy Firefox vagy Safari hiba 15 ezer dollárt is érhet.

A Pwn2Own másik célpontját a mobilok adják. A hackerverseny szervezői még saját mobilhálózatot is építenek azért, hogy a támadók bármilyen irányból támadhassák az Androidot, az iOS-t, a BlackBerry OS-t vagy a Windows Phone 7-et. A feladat sikeres teljesítéséhez a felhasználó adatait kell megszerezni, a díj pedig 15 ezer dollár és az okostelefon.