Szuperszámítógép játszik ember ellen a tévés kvízjátékban

Vágólapra másolva!
Az emberi és a gépi intelligencia újabb látványos összecsapása kezdődik február 14-én: adásba kerülnek ugyanis a Jeopardy! kvízjátéknak azok az adásai, amelyekben az IBM egy szuperszámítógépet állított ki a korábbi bajnokok ellen.
Vágólapra másolva!

Ken Jennings és Brad Rutter, a Jeopardy történetének két legsikeresebb játékosa még januárban állt ki az IBM szupergépe, Watson ellen, amelyet az eddigi legemberibb számítógépnek tartanak - írja a TG Daily. Watson különlegessége, hogy nem egy megadott logika vagy séma alapján kell kiszámítania a lépéseket, mint az 1997-ben Kaszparovot legyőző Deep Blue nevű, sakkozó szupergépnek, hanem egy lexikális adatbázisból kell válaszokat találnia a kvízjáték feladványaira ugyanúgy, ahogyan az emberi agy kezeli és dolgozza fel a meglévő ismereteket.

Előre betáplált forrásokból dolgozik

Az 1964-ben elindított Jeopardy! leginkább a nálunk Legyen Ön is milliomos! címen futott tévés vetélkedőhöz hasonlít. A játékosoknak itt is előre meghatározott témakörökben - például történelem, tudomány, sport, popkultúra, földrajz, vagy szójátékok - kell bizonyítaniuk tudásukat, viszont nem válaszokat kell adniuk a kérdésekre, hanem az adott témában megadott válaszokra kell kitalálniuk a megfelelő kérdést.

A számítógépnek, amelyet az IBM több egyetem és kutatóintézet segítségével épített meg, a műsorvezető által felolvasott kérdéseket másodpercek alatt kell értelmeznie, és érthető választ kell megfogalmaznia a tudástárába táplált lexikonok, újságcikkek és weboldalak tartalmát felhasználva. Watson "agyában" ennek érdekében összesen 2800 darab mikroprocesszor dolgozik.

Titokban tudták tartani a nyertest

A Jeopardy! gépi szereplővel rögzített adásait az IBM New York-i központjában, a show eredeti díszleteivel megegyező stúdióban vették fel, de olyan szigorú titoktartás mellett, hogy semmi nem szivárgott ki abból, ki nyerte meg a három fordulót. Így csak most, a február 14-ével kezdődő három adásnapon derül ki, legyőzte-e a számítógép a kvízbajnokokat.

Az emberi játékosok komolyan vették a feladatot. "Az egyik első dolog, ami eszembe jutott, az volt: most nem azért játszom, hogy kifizessem a lakásrészletet, vagy hogy legyen pénzem a gyerekeim tandíjára. Most valami olyasmiről van szó, mintha én képviselném hétmilliárd embertársamat új, gépi elnyomóink ellenében" - nyilatkozta az összecsapás előtt Ken Jennings.