Kiszűri a rossz szemet a 3DS játékgép

Vágólapra másolva!
Egy amerikai optometrista szerint nem indokolt az a korlátozás, amely szerint hat évnél fiatalabbaknak nem javasolt a Nintendo 3DS, mivel úgy véli, az eszköz használata során fény derülhet a gyerekek rejtett látási problémáira.
Vágólapra másolva!

Dr. Michael Duenas, az Amerikai Optometrista Szövetség szakértője úgy véli, hogy a Nintendo legújabb, külön szemüveg nélkül is a 3D-s térérzetet biztosító hordozható játékgépével letesztelhető, hogy a gyereknek van-e látásproblémája. A játékgépet gyártó Nintendo szerint az eszközt csak hat évnél idősebb gyerekeknek szabad - az egyébként kikapcsolható - 3D-s módban használnia, mert a fiatalabbak fejlődésben lévő szemét károsíthatja az eszköz, ezt fel is tüntetik a termék dobozán, és a térhatású módot a szülők teljesen le is tilthatják a videojátékból.

Duenas szerint a korlátozás igazából szükségtelen, mivel a 3DS nem okoz semmilyen károsodást az óvodás vagy bölcsödés korú gyerekeknél. A szakértő úgy nyilatkozott, hogy a zsebkonzollal olyan látási problémákat is fel lehet fedezni, amelyeket fiatal korban még hatékonyan lehet orvosolni. Emellett a gép olyan problémák felfedezésére is alkalmas, amelyeket nem lehet kiszűrni a hagyományos látásvizsgáló táblával, mert nem az éleslátással, hanem a térérzékeléssel kapcsolatosak.

Ha a gyermek nem látja 3D-ben a látványt a konzolon, az valamilyen rendellenességet jelezhet, ha pedig a játék során diszkomfortot, szédülést tapasztal, érdemes megvizsgáltatni orvossal - nyilatkozta az optometrista. A speciális képernyő ugyanis úgy állítja elő a térérzet illúzióját, hogy a jobb és bal szem felé más-más nézetű képet továbbít. Duenas nyilatkozatai szerint egyébként a látási problémák detektálására nem csupán az új Nintendo-konzol, hanem akár 3D-s televízió vagy térhatású mozi is alkalmas.

Ugyanakkor az AP hírügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakember optometrista, nem pedig szemészorvos, így nem feltétlenül tudja véleményezni azt, hogy egy ilyen eszköz használatának milyen egészségügyi hatásai vannak. A Pacific Egyetem látással foglalkozó részlegének vezetője szerint nem lehet tudományos módszerekkel megállapítani, hogy egy gyereknek hány percnyi 3D-s játék nem károsítja az egészségét. Sheedy szerint a videojátékok esetében nem a szemkárosító hatás a legfontosabb egészséggel kapcsolatos tényező, hanem az, hogy a tévé előtt gubbasztó gyerekek elhíznak.