Nyilvános profiljaik miatt támadhatóak a gyerekek a Facebookon

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azzal akarja védeni a közösségi oldalak kiskorú felhasználóit, hogy kötelezővé tenné a szájtok számára, hogy alapbeállítás szerint profiljaik ne legyenek nyilvánosak, azaz bárki számára láthatóak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság megbízásából készült összeurópai felmérés szerint a kontinensen élő 9-12 éves gyerekek 38 százaléka, a 13-16 éves fiatalok 77 százaléka rendelkezik saját profillal a Facebookon vagy valamelyik egyéb közösségi oldalon. Negyedük nyilvános profillal rendelkezik, azaz sok esetben címük és telefonszámuk idegenek számára is látható. Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke szerint a közösségi oldalak működtetőineksürgősen gondoskodnia kell arról, hogy a kiskorúak profiljaihoz való hozzáférés alapértelmezettként csak a visszaigazolt ismerősi körre korlátozódjon, és e profilok ne legyenek elérhetők a webes keresők számára.

A bizottság megbízásából készült felmérés szerint a 9-12 évesek 15 százalékának száznál több visszaigazolt ismerőse van az adott oldalon; ez a szám Magyarország esetében a legmagasabb (47 százalék). A 13-16 évesek körében a belga, dán, görög, magyar, olasz, holland, norvég, lengyel, svéd és egyesült királyságbeli fiatalok azok, akiknek - a más nemzetiségű gyermekekhez képest - nagyobb valószínűséggel van 100-nál több visszaigazolt ismerősük. A 25 országból 15-ben a 9-12 évesek körében jobban elterjedt a nyilvános profil, mint a 13-16 évesek körében.

Az EU tagállamaiban működő legnagyobb közösségi oldalak üzemeltetői két évvel ezelőtt megállapodtak abban, hogy intézkedéseket hoznak kiskorú felhasználók biztonsága érdekében, ennek végrehajtását idén felülvizsgálják. Ehhez a kezdeményezéshez majdnem mindegyik nagy közösségi szájt csatlakozott, köztük a Facebook, illetve az [origo] tulajdonában lévő iWiW is.