Vágólapra másolva!
Egy új törvénytervezet értelmében az amerikai hatóságok blokkolhatnák a helyi internetezők elől azokat a weboldalakat, amelyek illegális zeneszámokat, filmeket, szoftvereket vagy hamisított termékeket kínálnak eladásra.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híre szerint, a Protect IP, vagyis "a szellemi tulajdon védelme" nevet viselő törvényjavaslat a jelenleginél jóval nagyobb hatalmat adna a hamisított termékek és illegális kópiák elleni harcban a kormánynak és a jogtulajdonosoknak. Ha ugyanis elfogadják, lehetővé válna, hogy az amerikai internetezők elől blokkolják a jogsértő javakat, így például letöltőoldalakat, vagy hamisított árucikkeket árusító webboltokat. A törvényjavaslat szerint nem csupán a hatóságok tehetnének tiltólistára oldalakat, hanem cégek is megtehetnék ezt bírósági végzés birtokában.

A keresőkből is száműznék a jogsértő oldalakat

Jelenleg a hatóságok bonyolult procedúra során lefoglalhatják ezek - .com-ra vagy .net-re végződő - netcímeit, azt azonban nem tudják megakadályozni, hogy ne folytassák működésüket új, esetleg külföldi ország végződését viselő domainnéven. Az új javaslatban bemutatkozó feketelistás megoldással az amerikai kormány gyakorlatilag bármilyen, akár külföldön hostolt oldal elérését is blokkolhatja a helyi netezők elől.

A címek blokkolása sokkal egyszerűbben és gyorsabban elvégezhető, a törvényjavaslat szerint pedig a keresőket működtető cégeket, így például a Google-t is kötelezni lehetne arra, hogy a jogsértő szájtok linkjeit ne listázza ki sohasem. Ezen kívül az internetes fizetési szolgálatásokat működtető cégeket, így például a PayPalt is kötelezni lehetne arra, hogy a jogsértő javakat árusító oldalak üzemeltetőit ne szolgálják ki.

Internetcenzúrázásra is alkalmas

A Protect IP nevű tervezet egy másik, ugyancsak a kalózkodást és a hamisított termékeket visszaszorító törvényjavaslat átdolgozott változata, amelyet a szenátus tavaly már majdnem elfogadott. Ugyanakkor az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil szervezet szerint a mostani tervezet ugyanolyan problémás mint elődje, mivel lehetőséget ad az internet cenzúrázására.