Rendet tenne a netes vadnyugaton Sarkozy

Vágólapra másolva!
Internetes csúcstalákozó előzi meg a G8-as országok franciaországi éves tanácskozását. A világ vezető gazdasági hatalmai többek között a Google-lal, a Facebookkal és a Microsofttal tárgyalnak a világháló jövőjéről.
Vágólapra másolva!

Gyakran vélekednek máshogy az internetet formáló amerikai cégek és az európai politikai döntéshozók arról, milyen irányt kellene vennie a világháló fejlődésének. A május végén tartandó deauville-i G8-as csúcstalálkozó előtt az internetes és média üzlet óriásaival tárgyalnak európai döntéshozók Párizsban.

Az e-G8 nevű találkozót Nicolas Sarkozy francia elnök hívta össze, aki korábban azt nyilatkozta, hogy az internet az új határvidék, meghódítandó terület, amelyet nem szabad hagyni, hogy törvények nélküli vadnyugattá váljon. Az internetes közvélemény nem fogadta örömmel Sarkozy mostani figyelmét, mert még emlékeznek arra, hogy egyfajta internetes Napóleonként feladatául választotta az internet civilizálását - jegyezte meg a Spiegel német hetilap internetes kiadása.

Az internet nagyjait is meghívták

A találkozón Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője, a Wikipédiát vezető Jimmy Wales és Eric Schmidt, a Google igazgatósági elnöke is beszélni fog. Az amerikai internetes cégek többnyire a minél kisebb mérvű állami szabályozás mellett állnak ki, az európai döntéshozók viszont a szorosabb szabályozás hívei. Ez az ellentét felelős az EU és a net nagyjai közti vitákért.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure
Az amerikai cégek minél csekélyebb szabályozást szeretnének

Sarkozy elnök nem csak beszél az internet pacifikálásáról, Franciaországban már hatályos az a jogszabály, amely az illegális letöltések visszaszorítását célozza. A törvény értelmében a kalózkodáson ért felhasználókat előbb csak figyelmeztetik, ám a harmadik jogsértés után megszakíthatják internetkapcsolatát, és akár egy évre is eltilthatják őket a világháló használatától. Az elnök szerint ilyen drasztikus intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az internet ne fossza meg bevételeiktől a zenészeket, írókat és filmeseket. A kalózkodók mellett a francia kormány a gyermekpornográfiát terjesztő lapok ellen is kemény törvényeket hozott.

A vadnyugati állapotok ellen lép fel a francia elnök

A francia elnök szerint egy ország sem engedhet teljesen ellenőrizetlen, szabad internethasználatot. Sarkozy szerint az állami szabályozás szerepe, hogy a kreativitást ösztönözze, és megelőzze a törvénysértő felhasználást. "Tudom és értem, hogy a mi francia szerzői jogi felfogásunk eltér az amerikaitól" - mondta kritikusainak válaszolva az elnök. "Senkinek sem tulajdoníthatják el büntetlenül az ötleteit, munkáját vagy szellemi tulajdonát" - mondta Sarkozy.

Forrás: AFP/Eric Piermont
Gyanakvás övezi az internet megregulázásán dolgozó Sarkozy lépéseit

Az Egyesült Államok kezdetben húzódozott attól, hogy az internetet is a G8-csúcs témájává tegyék. Barack Obama amerikai elnök korábban gyakran beszélt arról, hogy az internet szabadsága mennyire fontos az amerikai gazdaságnak és a külpolitikának. A digitális magánszféra, szerzői jog, gazdasági verseny és szólásszabadság kérdéseit végül a közelmúlt közel-keleti és észak-afrikai eseményei tették fontos tárgyalási témává.

Tüntetni fognak a cenzúra ellen

A Sarkozy beszédét követő kérdezz-felelek szekcióban Jeff Jarvis amerikai médiaszakértő megpróbált aláíratni egy esküt az internet sértetlenül hagyásáról. Sarkozy úgy válaszolt, hogy az illegális tevékenységek szabályozása nem jelenthet sérelmet az internet számára. Jarvis a vita után azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Sarkozy válasza elárulta a világ vezetőinek valódi álláspontját.

"Legalább Sarkozy elismerte azt, hogy sem ő, sem a kormánya nem birtokolja az internetet. Azonban az elnök és a G8 fennhatóságot akar gyakorolni az internet felett, ettől pedig félek" - mondta Jarvis. A La Quadrature du Net francia aktivistacsoport is nyugtalan a Sarkozy vezette csúcstalálkozó miatt. Jérémie Zimmermann, csoport szóvivője viccnek minősítette az e-G8-as eseményt, és az internet cenzúrázása elleni tiltakozó akciókra szólította fel követőit.