GPS-használók sebességadatait adták el a rendőrségnek

Vágólapra másolva!
A navigációs eszközöket gyártó holland TomTom cég beismerte, hogy eladta a holland rendőrségnek a készülékeiről gyűjtött felhasználói sebességadatokat. A hatóságok ezek felhasználásával olyan utakra telepíthetik a traffipaxokat, ahol a leggyakoribb a gyorshajtás.
Vágólapra másolva!

A TomTom elnök-vezérigazgatója néhány nappal ezelőtt nyilvánosan kért elnézést a társaság navigációs eszközeit használóktól azért, mert kiderült, hogy a cég korábban eladta a holland rendőrségnek az eszközök által gyűjtött sebességadatokat. A TomTom GPS-ei alapesetben nem továbbítják a gyártó felé ezeket az információkat, ám a PC-n keresztül igénybe vehető internetes frissítőszolgáltatásban be lehet kapcsolni, hogy a felhasználó utazásainak paramétereit - anonimizálva - a gyártónak továbbítsa a készülék. Ezeket az információkat alapvetően a legenerált útvonalak hatékonyságának javítására használják fel, segítségükkel ugyanis kiszűrhetőek a gyakran zsúfolt útszakaszok.

A rendőrség a TomTomtól megvásárolt adatokat arra használta fel, hogy hatékonyabban tudja elhelyezni sebességmérő eszközeit, azaz olyan helyeket lásson el traffipaxszal, ahol az autósok és motorosok jellemzően gyorsabban hajtanak a megengedettnél.

Harold Goddijn, a TomTom elnök-vezérigazgatója nyílt levelében elnézést kért a felhasználóktól, indoklása szerint nem volt tudomásuk arról, hogy a rendőrség ilyen célokra használja majd fel az adatokat. Ígérete szerint a jövőben nem adnak át a hatóságoknak hasonló adatokat. Ugyanakkor a cég ausztrál leányvállalatának vezetője úgy nyilatkozott, nem zárja ki azt, hogy a helyi hatóságokkal hasonló módon működjön együtt a cég.