Lassan tanulják meg az Elvis parkot a GPS-ek

elvis presley tér gps, iGO
Vágólapra másolva!
A Moszkva tér új neve hamarosan Széll Kálmán tér lesz, a Margit híd budai hídfőjénél Elvis Presley park létesül, és további huszonnégy közterület neve változik meg júniustól a fővárosban. Az utcanevek átírása technikailag nem bonyolult, ám számos navigációs eszközön csak jelentős késéssel jelennek majd meg az új nevek a nem túl rugalmas frissítési procedúra miatt.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés április végén döntött arról, hogy huszonhat budapesti közterület neve változik meg: a terek és utcák új elnevezéseit nemcsak a mindennapokban kell megszokniuk az embereknek, hanem a navigációs eszközökbe, online térképekbe is át kell vezetni a változásokat. A digitális térképet használó eszközök megjelenése óta még sosem változott ilyen sok ismert közterület elnevezése egyszerre egyetlen településen.

A külföldi térképek lassan tanulnak...

Rab András, a Magyar Térinformatikai Társaság titkára az [origo] kérdésére elmondta, hogy az itthon kapható navigációs eszközök egy része magyar cégek által készített térképet használ, mások azonban külföldi forrásból származó adatbázissal dolgoznak, ahogy a Google Maps is. Az utóbbiak esetében a térképek frissítése előzetesen meghatározott, nagyjából féléves ciklusokban, régiónként történik. Világszinten kéttucat budapesti utca nevének megváltozása nem minősül olyan súlyú eseménynek, amely miatt rendkívüli frissítést adnának ki.

A Garmin hazai képviseleténél a korábbi tapasztalatok alapján úgy jósolják, hogy az új utcaneveket tartalmazó frissítések várhatóan fél-háromnegyed év múlva lesznek elérhetőek az új készülékekhez, amelyek teljes térképadatbázisa külföldi forrásból származik. A Google-nál az [origo] kérdésére nem tudták megmondani, hogy mikor fognak megjelenni a Mapsen az új utcanevek, csupán azt közölték, hogy a Tele Atlas nevű társaságtól vásárolják a térképeket, amint ez a cég elkészül a frissítéssel, akkor azok a webes felületen is elérhetővé válnak.

Forrás: [origo]
Már látszik a Moszkva tér új neve az iGO-ban

Ez utóbbi cégnek a TomTom nevű, GPS-eket is gyártó cég a tulajdonosa, amely negyedéves ütemezéssel ad ki frissítéseket. Bár a fővárosi utcanevek változása pont egy frissítési időszakra esik, valószínűleg csak a három hónappal későbbi, következő kiadással jelennek meg az új nevek a cég térképein. A TomTom hazai képviseletén ugyanakkor azt is elmondták érdeklődésünkre, hogy a gyártó eszközein felhasználók által beküldött adatváltoztatásokat is meg lehet jeleníteni, ha ezt külön beállítják, így pedig az utcanevek változása is hamarabb elérhető. A Nokia telefonjaihoz elérhető, ugyancsak külföldi gyártású térképekkel operáló ingyenes navigációs szoftverben a gyártó várakozásai szerint a harmadik negyedévben jelenik meg az új utcaneveket tartalmazó frissítés.

...míg az itthon készült térképek hamar frissülnek

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A TopMap Zrt. által készített digitális Magyarország-térkép található meg az iGO nevű navigációs szoftverekben, illetve az egyes Garmin-modellekhez mellékelt - illetve külön megvehető - NaviGuide térképszoftverben is. Ez a társaság már mindkét programhoz elkészítette az új utcaneveket tartalmazó frissítést, amelyet a két szoftverhez hamarosan letölthetnek a felhasználók.

A TopMapnél az [origo] kérdésére azt is elmondták, hogy az új utcaneveket olyan módon vitték fel a térképek adatbázisába, hogy nemcsak az új, hanem a régi elnevezésük is kereshető marad, így az is boldogul majd a kereséssel, aki nincs tisztában az új elnevezésekkel. Bár a grafikus felületen minden esetben az új, aktuális elnevezés - például Széll Kálmán tér - lesz olvasható, a régi elnevezésekre - például Moszkva tér - is rá lehet majd keresni, persze a keresések eredménye már az új utcanév alatt jelenik majd meg. A külföldi forrásból származó térképeken ez a kényelmi szolgáltatás a jelenlegi kilátások szerint nem lesz elérhető, ott egyszerűen átírják a régi utcaneveket az újra. Az érdekes pontokat, például a hotelek, éttermek címeit egyaránt átírják a külföldi és a magyar gyártású térképszoftverek is, ezekkel a cégtulajdonosoknak nincs teendőjük.