A lázadók internetjét építi Amerika

Vágólapra másolva!
A New York Times amerikai napilap értesülései szerint az Egyesült Államok szövetségeseivel olyan globális internet- és mobilhálózatot akar életre kelteni, amelyen keresztül azoknak az országoknak az ellenzéke is hallathatja a hangját, amelyekben a kormány cenzúrát gyakorol. Az alternatív távközlési hálózatokat a cenzor hatalmak sem lehallgatni, sem pedig leállítani nem tudják.
Vágólapra másolva!

A lap úgy tudja, hogy az alternatív hálózatok működtetéséhez egy olyan, kétmillió dolláros berendezést is kifejlesztett az Egyesült Államok, amely elfér egy bőröndben, de egy egész települést képes ellátni olyan interneteléréssel, amely megkerüli a helyi kormány esetleges cenzúráját. Az Egyesült Államok korábban az Amerika Hangja rádióadásának sugárzásával tette elérhetővé a híreket külföldi országokban. Nemrég amerikai támogatással egy olyan szoftvert is kifejlesztettek, amely lehetővé teszi használójának, hogy akár a kínai internetes szűrőrendszereken lyukat ütve férjen hozzá az országban egyébként letiltott tartalmakhoz meglévő kapcsolatán keresztül.

Az amerikai külügyminisztérium finanszírozza olyan alternatív, vezeték nélküli hálózatok elindítását, amely lehetőséget ad az aktivistáknak a szabad információcserére például Iránban, Szíriában, Líbiában vagy hasonló országokban. A New York Times értesülései szerint a Pentagon legalább ötvenmillió dollárt költött arra, hogy egy független, a lakosság számára is elérhető mobilhálózatot létesítsen Afganisztánban. A kezdeményezés az év eleji egyiptomi zavargások után vált hangsúlyosabbá, ennek során ugyanis a hatalmon lévő Mubarak elnök lekapcsoltatta az internetet, és nemrég hasonlóan cselekedett a szíriai kormány is. A világháló és a közösségi oldalak adta lehetőségek ugyanis jelentősen segítették a felkelők szervezkedéseit.

A napilap információi szerint az amerikaiak a legkülönbözőbb módszerekkel próbálják elősegíteni a kommunikációt: Észak-Koreában például olyan kínai mobiltelefonokat ástak el a határ közelében, amelyeken keresztül a helyi ellenzékiek lehallgatásbiztosan telefonálhatnak, a független hálózatok azonban ennél sokkal szélesebb körben használható kommunikációs megoldást biztosítanak.