A médiahatóságnál lehet bejelenteni a káros internetes tartalmakat a jövőben

Vágólapra másolva!
A jövőben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) üzemelteti azt a forródrótot, amelyen bejelenthetők az interneten fellelhető káros tartalmak. Korábban civil szervezetek jelentették az erőszakot vagy pedofíliát megjelenítő tartalmakat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) átveszi civil szervezetektől a káros online tartalmak bejelentésének feladatát. Az erőszakos, félelemkeltő, az idegengyűlöletet, terrorizmust vagy pedofíliát megjelenítő tartalmak gyors bejelentését biztosító infrastruktúrát jelenleg civil szervezetek üzemeltetik, de ezek folyamatos pénzhiánnyal küzdenek.

"Az NMHH a jogsértő tartalmak minél gyorsabb eltávolíthatósága érdekében átveszi ezt a feladatot, azonban számít a civil szervezetek munkájára" - mondta a hatóság elnöke, Szalai Annamária az Információs társadalom parlamentje című konferencia második napján a Parlamentben.

Július 1-jén lép hatályba a médiatörvény sajtótermékekre és bizonyos internetes tartalmakra vonatkozó része. Szalai Annamária szerint a szabályozás csak szűk területet és alapvető jogokat érint, például a gyűlöletbeszéd tilalmát vagy a kiskorúak védelmét. "A médiatörvény ezzel nem hozott létre új szabályokat, csak korábban más törvényekben jelenlévő előírásokat egységesített" - tette hozzá.