"Akkor még nem lehetett könnyen hozzáférni a nethez" - interjú a WinRAR atyjával

Interjú Eugene Roshalal a WinRAR atyjával
Vágólapra másolva!
Nemcsak a Tetrist adta Oroszország a világnak, hanem az egyik leghatékonyabb tömörítőt, a RAR-t is. A szoftver az internet előtti években jelent meg, és az egész világon elterjedt. Megél-e a WinRAR az ingyenes alternatívák mellett? Valóban lehet-e vele egymillió terabájtos tömörített fájlt készíteni? Van-e egyáltalán jövője a csomagolóprogramoknak a terabájtos merevlemezek korában?  Kérdéseinkre Jevgenyij Rosal, a csomagolóprogramot a mai napig csiszolgató orosz programozó felelt.
Vágólapra másolva!

Tömöríteni mindenkinek meg kellett tanulnia a kilencvenes években: a CD-k csak későn jelentek meg a számítógépekben, ráadásul az optikai lemezt írni is képes modulokért egy vagyont kellett kezdetben kifizetni, a pendrive-ot pedig csak a kétezres évek elején találták fel. Adatok szállítására mindenki 1,2 és 1,44 megabájt kapacitású floppylemezeket használt. A kisebb játékok, alkalmazások felfértek egy lemezre, dokumentumból akár tucatnyit is lehetett tárolni egy floppyn, voltak azonban fájlok, amelyek önmagukban is nagyobbak voltak, mint a lemez kapacitása. Az 1992-es Wolfenstein 3D slágerjáték valószínűleg egy generációt tanított meg az ARJ tömörítő használatára, mert csak több lemezen fért el.

A programok cseréje is lassabb volt: egy-egy megoldás, bevált program mellett hosszan kitartottak a felhasználók, újabb programokat pedig csak a magazinok mellékleteiről vagy egymás közti cserélgetésből lehetett beszerezni. Az internet ugyan viszonylag gyorsan elérhetővé vált, ám az ára miatt kevesen kötötték be kezdetekben. Minden nehézség ellenére gond nélkül jutottak át a határokon az orosz, ukrán és moldovai programozók munkái: így az eredetileg a Rosal által készített Norton Commander-klón, a FAR Manager is, melynek fejlesztését azonban már egy évtizede mások végzik. Pillanatok alatt megismerte az egész világ az 1993-ban kiadott tömörítőprogramot, a manapság már WinRAR néven futó, eredetileg DOS-ra megjelent RAR-t is.

Jevgenyij Rosallal, a RAR tömörítőalgoritmus feltalálójával beszélgettünk, akit annyira nem érdekelnek az üzleti ügyek, hogy találmánya szabadalmi védelmét is a testvére intézte el helyette.

Oroszországban találta fel a RAR alapjául szolgáló tömörítési algoritmust még az internet korai napjaiban. Mi tette lehetővé, hogy egészen Amerikáig eljusson a tömörítő, majd az egész világ használja?

- Nem is internet volt még akkor, hanem FidoNet. Az első nyilvános DOS-os RAR verziót 1993-ban adtam ki, és akkor még nem lehetett egyszerűen hozzáférni az internethez ott, ahol én éltem. Elektronikus hirdetőtábla rendszereket (BBS) és a FidoNet fileecho nevű fájlküldő rendszerét használtuk a RAR terjesztésére. Andrej Szpaszibozsko és Ron Dwight, akik mindketten FIDO csomópontokat üzemeltettek, sokat segítettek nekem az első RAR-verziók elterjesztésében.

Forrás: [origo]
A grafikus felület volt a RAR egyik kezdeti előnye (RAR 2.06 DOS)

A versenytársaitól eltérően a RAR/DOS-nak nemcsak parancssoros, hanem teljes képernyős változata is volt (ez látható a fenti képen - a szerk.). A kényelmesebb grafikus felület sok felhasználó meghódításában segített, megalapozta a kezdeti ismertségünket. Ráadásul a RAR sokkal kisebb méretűre tömörítette a fájlokat, mint a konkurensek, és a floppylemezek és a manapság már csigalassúnak számító 14400 bps-os modemek korában minden százalék számított a felhasználónak.

A Windows 7 már ki tud tömöríteni ismert archív fájlokat (például ZIP-et), és sok ingyenes alternatívája van, a WinRAR mégis az egyik legnépszerűbb tömörítő. Mi tartja életben?

- A hírneve, a kényelem és a választási lehetőségek garmadája. A WinRAR több mint egy évtizede létezik, nem okoz meglepetéseket az embereknek, kiszámíthatóan működik. Külön figyelmet fordítunk arra, hogy felhasználóbarát és kényelmes felülete legyen: van varázsló és grafikus felület azoknak, akik egyszerűségre és kényelemre vágynak, de nem maradt ki belőle a fejlett parancssori mód, amelyre szkripteket és kötegelt parancsokat lehet építeni. Mindenkit kiszolgálunk.

Tervezik egy radikálisan átdolgozott verzió kiadását, vagy a felhasználók által megszokott felület megőrzését helyezik előtérbe?

- Nem tapasztalok igényt egy radikálisan más verzióra. Évekig csiszolgattuk a felület mostani verzióját, az emberek hozzászoktak, ezért az apró változtatások útja a logikus választás.

Hogyan írná le az átlagos WinRAR-felhasználót? Többnyire cégek használják a szoftvert?

- Mindenféle felhasználóink vannak. Azt hiszem, hogy a WinRAR tipikusan az internetről letöltött fájlok kitömörítésére, e-mailben elküldendő dokumentumok összecsomagolására és egy fájlban kezelhető biztonsági másolatok készítésére használják. Nem vagyok naprakész a statisztikákból, de azt hiszem, elég sok otthoni felhasználónk van.

Forrás: [origo]
1993 óta készülnek az egyre frissebb RAR-verziók

Vannak országok, ahol a WinRAR különösen népszerű?

- Az eladási számokról nem szeretnék nyilatkozni, mert én a szoftver fejlesztéséért felelek. A honlapunk látogatottsági statisztikája szerint azonban az európai országokból sok látogatónk van, például Magyarországról is sokan keresik fel. Emellett Kínából, Oroszországból és Brazíliából érkeznek nagyon sokan.

Egyre nő a merevlemezek és egyéb adathordozók kapacitása, már egy-két terabájtos lemezeket is vehetünk a boltban. Szükség lesz adattömörítésre a jövőben? Mi fogja életben tartani a WinRAR-t a több terabájtos winchesterek korában?

- Igen, a merevlemezek kapacitásának növekedésével és az internetkapcsolatok gyorsulásával egyre kevésbé fontos a magas tömörítési ráta. Különösen mostanság, amikor a multimédiás fájlformátumok nagy részében eleve alkalmaznak valamiféle tömörítést. A tömörítőprogramok azonban továbbra is hasznosak, ha több fájlt kell egyszerre interneten vagy helyi hálózaton továbbítani. Egyszerűbb egy darab RAR fájlt elküldeni, mint sok apró állományt egyesével. Emellett a tömörítők az adat sértetlenségét is felügyelik, probléma esetén pedig helyre is tudják állítani a hibás fájlokat, ezért fontos szerepet töltenek be.

Forrás: [origo]
Radikális változások nem várhatóak a tömörítőben (WinRAR)

És ha manapság valóban nem szükséges tömörítve tárolniuk az adataikat a felhasználóknak, mert bőségesen tárkapacitás áll rendelkezésükre, akkor is képesnek kell lennie kitömöríteni a mások által archivált és az interneten megosztott anyagokat.

Licencelik a tömörítőalgoritmust más cégeknek, hogy azok beépíthessék a termékeikbe a RAR-támogatást?

- Egyelőre nem adunk el ilyesmit. Fejlesztési, támogatási és dokumentációs erőforrásokra lenne szükség egy beépíthető tömörítőkomponens kiadásához, erre pedig nem készültünk fel.

A gyorsabb, jobb ékezetesfájlnév-támogatással rendelkező WinRAR 4.0 most jelent meg május végén. Mi lesz a következő apró fejlesztés? Van már elképzelése arról, mi kerülhet bele az 5.0-s verzióba?

- A ZIP támogatáson akarunk javítani a 4.1-es verzió kiadásáig. Fel kell oldanunk néhány ZIP-re vonatkozó korlátozást a WinRAR-ban. Arról viszont még ötletem sincsen, hogy mi fog bekerülni az 5.0-ba. Messze vagyunk a megjelenésétől, nem szabad elfeledkezni arról, hogy addig még megjelenik a 4.2, 4.3-as verzió, és így tovább.

A mára népszerűtlenné vált PocketPC platformra kiadták a tömörítőt. Tervezi, hogy iOS-re vagy Androidra is megírja a RAR-t?

- Valószínűtlen, hogy a közeli jövőben belefognánk egy okostelefonra, tabletre szánt RAR megírásába. A mobilpiac nagyon gyorsan változik, és nem tudom, hogy 3-5 év múlva melyik platform lesz a nyertes. A PocketRAR kifejlesztésére annak idején szántunk némi erőforrást, de nem ez a legnépszerűbb RAR-verzió mostanában. Ez a tapasztalat óvatosságra nevelt minket, nem sietjük el a mobil eszközökre történő fejlesztést.

Nem gondolja, hogy kissé drága a WinRAR? Magyarországon nagyjából nyolcezer forint egy licenc, míg huszonötezerért már egy teljes Windows 7 operációs rendszert lehet vásárolni.

- Ezzel kapcsolatban nem szeretnék nyilatkozni.

A Wikipédia szerint a RAR fájl maximális mérete 8 exabájt (egy exabájt egymillió terabájt) lehet, ez óriási adatmennyiség. Elméleti maximum ez, vagy a távoli jövőben elérhető lehet?

- A szoftveren belül a RAR és a WinRAR integer (vagyis egész szám) típusú változóban tárolja a fájlok címeit, így ha az operációs rendszer és a fájlrendszer támogatja az ilyen óriási fájlokat, akkor tényleg létre lehet hozni 8 exabájtos tömörített fájlt. Nem hiszem azonban, hogy a közeljövőben ilyen óriási méretű adatokkal találkoznánk a számítógépünkön. A távolabbi jövőben azonban elképzelhető, hogy elérjük az exabájtos méreteket.

Cikksorozatunk előző részében a Total Commander atyját, Christian Ghislert faggattuk programjának évtizedes sikeréről.