Csupán egy évvel éli túl a MiniDisc a walkmant

Vágólapra másolva!
Walkman márkanevű sétálómagnójának gyártását csak tavaly, 31 év után állította le a Sony, de a MiniDiscet használó utódból sem készül több példány idén szeptembertől. Az mp3 megjelenése előtt népszerű, 1992-ben megjelent formátum így csupán egy évvel éli túl ősi elődjét.
Vágólapra másolva!

A japán gyártó pénteken jelentette be, hogy szeptembertől leáll a MiniDisc adathordozót használó Walkman lejátszók gyártásával, mivel az ezek iránti kereslet túlságosan megcsappant. Mindez annak tükrében meglepő, hogy a vállalat egészen 2010 áprilisáig gyártotta a hagyományos magnószalaggal működő lejátszóit, amelyek márkaneve itthon köznevesült: gyártójától függetlenül minden hordozható kazettásmagnóra walkman néven hivatkoztak az emberek.

A Sony Walkman termékcsaládja később CD-lejátszós modellekkel is bővült, ezek azonban az optikai lemez méretéből adódóan is meglehetősen nagyok voltak, ezért még az mp3 formátum elterjedése előtt alternatívaként rukkolt elő a vállalat MiniDisc-kel 1992-ben.

Forrás: [origo]
A Sony MiniDisc-lejátszója az mp3 előtti korszak sztárja volt

Az mp3 előtti korszak királya volt

A CD-nél jóval kisebb, mindössze 6,4 centiméteres átlójú MiniDisc (MD) lemezeket használó lejátszók Japánban terjedt el széles körben, a szigetországon kívül viszonylag szűk körben használták ezeket - elsősorban magas áruk miatt. A megoldás előnye az volt, hogy a 74, később pedig 80 perces magnetooptikai lemezek újra írhatóak voltak, így a felhasználók maguk vehették fel kedvenc zenéiket például rádióból, CD-lejátszóról vagy akár magnóról is. Külföldön műsoros albumokat is kiadtak MD-lemezen, de ezek itthon nem igazán voltak elterjedtek.

Az iPod ölte meg a MiniDiscet

Bár a MiniDisc-lejátszók a korai, agyontömörített mp3-zenéknél jobb hangzást biztosítottak, az iPod és más kompakt méretű lejátszók megjelenésével jelentősen visszaesett az irántuk mutatkozó kereslet. Az internetről letöltött zenéket ugyanis a MiniDiscen való lejátszáshoz át kellett konvertálni, ráadásul egy iPodra több zenét is fel lehetett venni úgy, hogy nem kellett albumonként lemezt cserélni. A Sony közlése szerint idén tavaszig világszerte összesen 22 millió darabot adott el a MiniDiscet használó Walkmanekből, míg a gyártó hagyományos kazettás sétálómagnóiból 1979 és 2010 között több mint kétszázmillió kelt el világszerte.

Forrás: Sony
Az eredeti kazettás Walkmant 2010-ig gyártották

A CD-s Walkman tovább él

A Sony közlése szerint a MiniDiscet használó Walkmanekből szeptember után nem készül több példány, csak a meglévő készleteket adják el majd a kereskedők. Ugyanakkor a meglévő felhasználó kiszolgálása érdekében az írható MiniDiscek gyártásával nem hagy fel a cég, ahogy az MD-lemezekkel kompatibilis, de nem hordozható audiólejátszók előállításával sem. Továbbra is folytatja a vállalat a hagyományos audió CD-ket lejátszani képes Walkmanek gyártását.