Járókelőket azonosítottak be a Facebook segítségével

Vágólapra másolva!
A Carnegie Mellon University kutatói randioldalakon név nélkül szereplő embereket, és webkamera segítségével utcai járókelőket is azonosítani tudtak a Facebookon lévő nyilvános profilokból begyűjtött képek, és arcfelismerő szoftver segítségével.
Vágólapra másolva!

Az amerikai egyetem kutatói a Black Hat hackerkonferencián mutatták be a Facebookkal kapcsolatos kísérletüket, amelynek keretében ismeretlen embereket azonosítottak be elég jó hatékonysággal teljesen automatikusan. Alessandro Acquisti, Ralph Gross és Fred Stutzman teljesen legitim módszereket használtak, a közösségi oldalon lévő nyilvános adatokról mintegy huszonötezer egyetemista adatait és fotóit töltötték le azért, hogy megvizsgálják ezek segítségével be tudnak-e azonosítani teljesen ismeretlen embereket - írja a CNet amerikai technológiai portál.

Járókelőket és párkeresőket azonosítottak

A Carnegie Mellon kutatói két kísérletet hajtottak végre: egy elkalommal egy egyetemi kampuszon elhaladó emberek arcát vették fel webkamerával. A kísérlet során a kamera előtt elhaladó diákok 31 százalékát arcáról képes volt rögtön beazonosítani a számítógép.

A második kísérlethez közel 280 ezer publikus Facebook-fiók adatait és a hozzájuk tartozó fotókat mentették le, és hasonlították össze egy online társkeresőoldal adatbázisával, ahol a felhasználók adatlapjait anonim módon listázzák. Ez utóbbi esetben a kereskedelmi forgalomban is kapható arcfelismerő megoldás a randioldal felhasználóinak tíz százaléka esetében tudta megmondani, hogy az ismeretlen emberhez melyik Facebook-fiók tartozik, amelyből például a nevét is ki lehetett deríteni.

Szemből fotózott arcokat ismer fel jól a gép

A kutatók szerint a kísérletük a magánszféra online védelmének lehetőségeit feszegeti. Hiszen egy közösségi oldalon bárki átírhatja a nevét, hogy ne találják meg, de az arcát nem képes elváltoztatni, pedig a próbák azt mutatják, hogy nem nehéz összerakni egy olyan fejlesztést, amely az utcán elhaladó embereket képes azonosítani a közösségi oldalakról gyűjtött fotók és adatok birtokában. Ugyanakkor egyelőre még korlátai is vannak az arcok számítógépes beazonosításának: a kereskedelmi forgalomban kapható megoldások csak a szemből készült fotók esetén működnek hatékonyan, oldalról pedig nem, ráadásul minél nagyobb a képi adatbázis, annál tovább tart a feldolgozás, és emelkedik a hibaarány is.