Szolgáltatások garmadát zárja be a Google

Vágólapra másolva!
Játékok, közösségi oldalak, letöltőszolgáltatás és közösségi jegyzetelős szolgáltatás esik áldozatul a Google legújabb tisztogatásának. Ősszel tíz szolgáltatást zár be a keresőóriás.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a vezetőcserével elindított profiltisztítás a Google-nél: a keresőóriás újabb tíz olyan szolgáltatását zárja be, amelyet nem sikerült integrálni a cég többi alkalmazásával. Az őszi nagytakarításban nem csak megvásárolt szolgáltatások tűnnek el, hanem olyanok is, amelyeket a Google házon belül fejlesztett, de nem bizonyultak elég sikeresnek.

Nem kell mindegyik bezárandó oldaltól elbúcsúzni, a funkciók egy részét a Google más szolgáltatásaiba integrálja. A bezárás előtt a cég biztosít időt a felhasználóknak, hogy a felhalmozott adataikat lementsék vagy átköltöztessék egy hasonló oldalra.

A felhasználóknak fog hiányozni az asztali kereső

A Google hivatalos bejelentése szerint az asztali keresőt és Google Talk klienst is rejtő Google Desktop szolgáltatást csak szeptember 14-ig lehet használni. Ezt követően nem csupán a számítógépen lévő fájlok között való kutakodást lehetővé programot nem lehet majd letölteni, hanem az ahhoz feltelepített minialkalmazások sem működnek majd azokon a PC-ken, amelyekre telepítették ezeket. A Desktop helyett a társaság a cég a számítási felhőbe telepített alkalmazásait ajánlja, a modern - a Windows XP-nél újabb - operációs rendszerek pedig eleve tartalmaznak integrált keresőt.

Forrás: [origo]
Már figyelmezteti is felhasználóit az oldal bezárására a Google Pack

A Image Labeler nevű játéka két netezőt sorsolt össze, akiknek ugyanazt a képet kellett angol nyelvű címkékkel ellátniuk. Új képet akkor kaptak, ha öt közös címkében sikerült megegyezniük; a játékot pedig az a páros nyerte, amelyik adott idő alatt a legtöbb képet dolgozta fel. A címkézős játék ősszel eltűnik az internetről, helyette androidos és Chrome-böngészőben futtatható játékokat ajánl a cég.

A Google Pack nevű, hasznos programok letöltését megkönnyítő szolgáltatás sem éli meg a telet: ez a szolgáltatás azt a célt szolgálta, hogy a frissen vásárolt, "szűz" számítógépekre néhány kattintással lehessen népszerű, az alapvető munkához szükséges segédprogramokat telepíteni. Egy külsős cég által működtetett Ninite.com ingyenes szolgáltatásai azonban sokkal praktikusabbak, így a Google szoftvergyűjteménye valószínűleg senkinek nem fog hiányozni.

Tényleg bezár a Google Notebook

Az évekkel ezelőtt leállított Google Notebook, a cég internetes jegyzettároló szolgáltatása végleg megszűnik, az itt összegyűjtött linkeknek és hozzájuk csatolt megjegyzéseknek a Google Dokumentumok lesz az új otthona. A keresési találatok mellé fűzhető megjegyzéseket kínáló Sidewikit is bezárja a cég, helyette a közösségi funkciókra fog fókuszálni a jövőben.

Forrás: [origo]
2008 óta tetszhalott a Google Notebook

A 2010-ben megvásárolt Aardvark nevű startup profi válaszadókat és alkalmi kérdezőket kötött össze. A Gyakorikérdések.hu-hoz hasonló oldal úgy közvetítette ki a kérdéseket, hogy azok mindig az adott területhez leginkább értő felhasználó fiókjában landoltak, de a szolgáltatást idén bezárja a Google.

Olyan szolgáltatások is eltűnnek, amelyek inkább a fejlesztőknek, rendszergazdáknak fognak hiányozni. A Google Mapset a Flashben készült tartalmakkal összekapcsoló kód, a Fast Flip nevű tartalommegtekintő eszközt is szanálja a cég, de hasonló sorsra jut az átlagemberek számára ismeretlen Google Web Security nevű kártevőszűrő szolgáltatás is.

Page programja a nagytakarítás

A Google alapítója, Larry Page 2011 július elején hirdette meg a vállalat átalakításáról szóló programját azt követően, hogy átvette a korábbi elnök-vezérigazgató, Eric Schmidt tisztségét. Page a Google áramvonalasításában, a felesleges oldalhajtások lenyesésében látja a cég fejlesztésének útját. Az ezer apró kísérletet folytató, szétszóródó figyelmű Google helyett egy lézerpontos fókusszal rendelkező, fő termékeivel foglalkozó Google vezetője akar lenni.

A bezárásoknak először a felhasználó összes egészségügyi információját és leletét a számítási felhőben tároló Google Health és az árammal való takarékoskodást segítő Power Meter esett áldozatul. Később pedig a Google Labs nevű, alkalmazásfejlesztői játszótérként használt oldalára is rákerült a bezárandó pecsét.