Vágólapra másolva!
A webes közösség által szerkesztett online enciklopédia olasz kiadása eltűnt az internetről, és ha a Berlusconi-kormány elfogad egy új törvényjavaslatot, üzemeltetői valószínűleg törölni is fogják azt.
Vágólapra másolva!

A Wikipédia olasz nyitóoldalán kedd óta egy olyan üzenet fogadja a látogatókat, amely szerint annak teljes tartalmát rejtetté tették egy olyan törvényjavaslatot miatt, amelyet Silvio Berlusconi miniszterelnök kormánya nyújtott be, és jelenleg folyik a vita elfogadásáról.

Ez ugyanis összeírja az összes olasz webszájt - tehát nem csak az újságok - számára, hogy 48 órán belül teljesítsenek minden egyes helyreigazítási kérelmet. A törvényjavaslat azonban nem ír elő bizonyítási kényszert, így gyakorlatilag bárki felszólíthatja bármely weboldalt, hogy töröljön vagy módosítson tartalmakat akkor, ha azok bármilyen okból zavarják őt, még akkor is, ha nincs igaza.

Mivel a Wikipédia szócikkeit felhasználók szerkesztik, módosítják és hagyják jóvá tartalmait, ezért a törvény elfogadása gyakorlatilag ellehetetlenítené a webes enciklopédia működését, mivel a törvényjavaslatban foglaltak alapján ha nem tartják be az előírásokat, akár három és félmillió forintnak megfelelő büntetést is kiróhatnak majd bármely olasz honlaptulajdonosra.

Az üzemeltetők ezért a törvényjavaslat vitájának idejére rejtett, elérhetetlen állapotba kapcsolták az olasz Wikipédiát, azonban ha azt elfogadják, annak teljes tartalmát törölni fogják - áll a honlapon.