Pedofilokat vadászott le az Anonymous hackercsoport

Vágólapra másolva!
Az ismeretlen tagokból álló hackercsoport egy olyan nagy gyermekpornóoldalt támadott meg, amely szándékosan egy anonimitást biztosító hálózaton keresztül működött, hogy elrejtse üzemeltetőit és látogatóit. Az Anonymous hackerei azonban megtalálták a módját, hogy megszerezzék a szájtot felkereső pedofilok fiókjainak adatait.
Vágólapra másolva!

A Lolita City nevű pedofilszájt a Tor nevű hálózaton működik: ez teljesen legális szolgáltatás, amely anonim internetezési lehetőséget biztosít használói számára. Aki a Tor szerverein keresztül működő virtuális hálózaton továbbít vagy kér le információkat, annak tevékenységéből a hatóságok vagy a netszolgáltatók semmit sem látnak. Ezt a hálózatot használták például Mubarak egyiptomi elnök ellen is a felkelők az internetes kommunikációjuk elrejtésére.

Az eredetileg az amerikai haditengerészet számára kifejlesztett technológiát használó hálózaton működő honlapok saját, .onion (hagyma) domainvégződést használnak, ezeket pedig csak a titkosított adatforgalmat használó Torról lehet elérni.

Anonim hálózatot használtak a pedofilok

Ezt a lehetőséget használták ki a gyermekpornóoldal üzemeltetői is, akik szándékosan nem a hagyományos weben, hanem a Toron működtették a Lolita Cityt, amelyen az Anonymous szerint mintegy száz gigabájtnyi pedofil pornó volt elérhető.

A Darknet fedőnevű akciójuk keretében az Anonymous hackerei összesen több mint negyven gyermekpornóoldal ellen indítottak támadást, ezek közül azonban a Lolita City volt a legjelentősebb.

Az anonim hálózatot is le lehet hallgatni

Az Ars Technica című amerikai online technológiai magazin beszámolója szerint a német hatóságok által feltuningolt kormányzati kémprogramot is felfedező német Chaos Computer Club (CCC) hackercsoport tagjai még tavaly decemberben rájöttek, hogyan lehet kijátszani a Tor hálózat anonimitását.

A német hackerek rájöttek, hogy bár a hálózaton működő oldalak IP-címe rejtett, ezek mindegyike rendelkezik egy azonosítóként szolgáló digitális ujjlenyomattal, amelynek segítségével le lehet nyomozni, hol is működik a hagyományos internetről leválasztott szájt. A CCC tagjai azt is megtapasztalták, hogy a Tor hálózathoz csatlakozó oldalak csak bizonyos típusú internetes kommunikációt blokkolnak a hagyományos, nem titkosított internet felől, bizonyos fajta adatcsomagokkal ezek az oldalak is támadhatóak.

Ezerhatszáz pedofil adatait publikálták

Ezt a módszert használták ki az Anonymous hackerei is, akik október 14-én túlterheléses támadást indítottak a Lolita City ellen. A hackerek nem csupán elérhetetlenné tették az oldalt, hanem annak adatbázisa ellen is támadást indítottak, amelynek eredményeként közel ezerhatszáz, a pedofil oldalra regisztrált felhasználó adatait tudták megszerezni. Ezeket a neten nyilvánosságra is hozták egyéb, a feltörés tényét bizonyító képernyőmentésekkel egyetemben.