Kreatívabbá teszi a gyerekeket a videojáték

Vágólapra másolva!
Növeli a gyermeki kreativitást a számítógépes játék, és még az sem számít, hogy a videojáték békés-e, vagy erőszakos. Egy közel ötszáz felső tagozatossal végzett pszichológiai felmérés szerint az internetezésnek vagy a mobilozásnak nincsenek ilyen pozitív hatásai.
Vágólapra másolva!

A Michigan State University kutatói 12 éveseket vizsgálva arra jutottak, hogy élénkíti a képzelőerőt a számítógépes játék. A Computers in Human Behavior nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint a játékokkal töltött idővel egyenesen arányosan nő a gyermekek kreativitása. A vizsgálatban 491 gyermek vett részt, akikkel a kreativitást vizsgáló Torrance-tesztet töltették ki. A feladatok teljesítéséhez a gyerekeknek görbéket kellett "érdekes és izgalmas" rajzokká alakítani, majd el kellett nevezniük az alkotást, és történetet kellett írni a képhez.

A tesztek kiértékelő tudósok szerint egyértelmű összefüggés van a képek kreativitása és a képet rajzoló gyermek videojátékos szokásai között. Linda Jackson, a kutatást vezető pszichológiaprofesszor szerint a Michigan State University tanulmánya az első, amely kísérlettel tudta bizonyítani a technológiahasználat és a kreativitás közti összefüggést.

A technológia milyensége sem mindegy. Ugyanez a vizsgálat mutatta ki azt is, hogy a mobiltelefonok használata, az internetezés és nem játékos számítógépezés semmilyen befolyással nincs a kreativitásra. Jackson úgy gondolja, hogy a a jövő videojátékaiban lehet a vizsgálat eredményeire építeni. Olyan játékok készülhetnek, amelyek úgy fejlesztik a kreativitást, hogy közben szórakoztatóak maradnak. Ezeknek a programoknak a használatával elmosódhat a határ az oktatás és a szórakozás között.