Már csak a netezők fele használja az Internet Explorert

Vágólapra másolva!
Lélektani határt lépett át az Internet Explorer októberben. A Microsoft böngészőjét már csak a netezők 49 százaléka használja, a többség alternatív browsert telepített a gépére, vagy mobilon olvassa a webet.
Vágólapra másolva!

Az Internet Explorer trónfosztása még nem teljes, mivel az asztali számítógépre és laptopra telepíthető browserek között még 52 százalékos a részesedése. Ha azonban az okostelefonok és táblagépek böngészői is bekerülnek a statisztikába, akkor már a lélektani határ alá csúszik a Microsoft böngészőjének részesedése - adta hírül az Ars Technica informatikai szaklap.

Az internetezésre használható összes szoftver statisztikája azért is árul el többet, mert az oldalletöltéseknek csupán 94 százaléka történik PC-ről. Az internetforgalom hat százalékát már a zsebre vágható okostelefonokon és a laptopnál is egyszerűbben hordozható táblagépeken bonyolítják. Az arány pedig valószínűleg az androidos és iOS-es hordozható eszközök javára fog módosulni a jövőben.

A dobogó második helyén a Mozilla Firefox található 21 százalékkal, a harmadik pedig a Google Chrome böngészője 16 százalékkal. Az iPhone és az iPad rendkívüli népszerűségének köszönhető, hogy az Apple gépek Safari browsere a negyedik közel kilenc százalékkal. Ezt követi az Opera és az Android beépített böngészője.

Több mint egy évtizede uralkodik az Explorer

Az elmúlt tíz évben nem volt arra példa, hogy az Internet Explorer részesedése ötven százalék alá csökkenjen. Az először 1995-ben kiadott böngésző 1998-ra vált a világ legnépszerűbb browserévé, és ez a pozíciója azóta megingathatatlannak tűnt. A legtöbben 2004-ben használták a szoftvert, ekkor a netezők 95 százaléka az Explorer valamelyik verzióját használta.

Az [origo] olvasói már korábban letaszították trónjáról az Internet Explorert. A legtöbben (43%) a Firefox valamelyik verzióját használják lapunk olvasásához, a Microsoft böngészője található a második helyen 36 százalékos részesedéssel, a Chrome pedig 15 százalékkal a harmadik.