Válságkarácsony: támadnak az olcsókártyás okosmobilok

Zte skate, mobil telefon
Vágólapra másolva!
Forradalmi áttörés nem volt idén az okostelefonok piacán, bár a készülékek begyorsultak, az applikációk és internetes szolgáltatások elérésére képes mobilok ára pedig sokat esett. Egy korrekt okosmobilt hűség vállalása nélkül már nagyjából harmincezer forintért meg lehet venni karácsonyra. A legjobb feltöltőkártyás ajánlatokból válogattunk nyolcvanezer forintos árig.
Vágólapra másolva!

A magyarok már a hagyományos, butatelefonokat is nagyon szerették, alig tíz év kellett ahhoz, hogy teljesen elfelejtsék a bunkofon szót, és mindenki mobilt vásároljon. Hasonló felfutásra lehet számítani az okostelefonok esetében is, hiszen ezek átvehetik a kedvenc kütyük helyét: lehet hívásokat indítani velük, smsezni, de zsebben hordott, mindig naprakész térképként, hírlapként és az unalmas percek elűzésében segédkező játékgépként is működnek. Ezek a digitális eszközök svájcibicskái.

Megjelentek az olcsókártyás okosmobilok

Király István, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese szerint a T-Mobile számlás ügyfeleinek mintegy hetven százaléka már okostelefont választ. Idén karácsonykor a cég a kártyás ügyfelek körében komoly gyarapodásra számít, mivel már ebben a konstrukcióban is elérhető árúvá váltak a készülékek, a tinédzser korú gyerekek többségét pedig a hűségtől mentes mobillal szokták megajándékozni szüleik.

A szakember szerint idén az okosmobilok eladásainak döntő többségét az Androidos készülékek produkálták, amelyek közül a vásárlók főként az ismert márkákat, így a Samsungot, a Sony Ericssont és a HTC-t preferálják. Az iPhone régi és új változatai továbbra is prémium-modellek maradtak. A T-Mobile tapaszalatai szerint ügyfeleinek többsége racionálisan választ magának kedvezményes készüléket, és nem a legdrágább havidíjú tarifacsomagra vállal hűséget, ritkán vállalják magukat túl az előfizetők ezen a téren. Az jóval gyakoribb szerinte, hogy az eredetileg választott mobilinternetes csomag túl szűkösnek bizonyul, ezért később nagyobbat választanak helyette.

Gyorsabbak, de nem sokal okosabbak az idei mobilok

Dobó Mátyás, az Endless nevű mobilos fejlesztőcég vezetője szerint idén átmenet volt az okostelefonok piacán. Megjelenésükben a készülékek nem sokat változtak, bár egyre nagyobb teljesítményű kétmagos processzorral vannak felszerelve. Ugyanakkor a hardveres teljesítmény a számítógépekhez hasonlóan kezd irreleváns lenni: az applikációk döntő többségét olcsó okostelefonon is gond nélkül lehet futtatni.

Forrás: Sony Ericsson
Pici, olcsó, de HD-videót rögzít a Sony Ericsson Xperia Mini

Az idén megjelent, fejlettebb okostelefonokon már HD-felbontású videót is lehet rögzíteni és lejátszani, beépített digitális kameráik minősége pedig már csaknem elérik a kompakt fényképezőgépekét. Az új iPhone alapból képes idegennyelvű beszéd felismerésérel, a héten megjelent Dragon Dictation szoftver segítségével már magyarul is lehet diktálni a készüléknek, tavaly ilyen megoldás megjelenésére még nem számított senki sem.

Húszezer forintnál nyit a mezőny

Okostelefont vásárolni bizonyos szempontból nehezebb, mint kiválasztani egy számítógépet, mivel a mobilszolgáltatók sokféle konstrukcióban kínálják ezeket, így egy készülék ára néhány forinttól több százezerig változhat attól függően, hogy milyen járulékos szolgáltatásokat - havi előfizetést, mobilinternet-csomagot - választanak hozzájuk, és vásárlójuk milyen hosszú hűséget vállal az adott céghez. Összességében azonban elmondható, hogy hűség nélkül, feltöltőkártyás előfizetéssel együtt harmincezer forint körüli összegért már korrekt tudású készülékeket lehet vásárolni. Az ennél olcsóbb okosmobilok esetén azonban az igények és az ár között kompromisszumot kell kötni.

Forrás: Samsung


A Samsung Galaxy Y az egyik legolcsóbb Androidos okostelefon

A legalsó szegmens tipikus modellje a ZTE Arizona és a Samsung Galaxy Y. Ezek a készülékek az átlagosnál kisebb képernyővel rendelkeznek (2,8 és 3 colos, vagyis 7-7,6 centiméteres átlójú; az iPhone képernyője 3,5 colos), és valamilyen kisebb teljesítményű processzor hajtja meg ezeket. Ugyanakkor mindkét készüléken viszonylag új, 2.3-as Android operációs rendszer fut, lehet velük wifihálózatokra csatlakozni vagy HSDPA-n át internetezni, beépített GPS-ük révén pedig a Google Maps és az azon alapuló ingyenes navigáció is elérhető róluk. Kisfelbontású képernyőjük kevésbé látványos, mint mondjuk egy iPhone-é, de a Facebook, a Skype vagy az e-mailek elérésére ezek az alapmobilok is alkalmasak, a kis képernyőjük miatt egyedül a virtuális billentyűzeten való gépelés lehet kissé kényelmetlen, és ezek a készülékek még kép-, és videorögzítésben is elég gyengék, wifihálózatokra csatlakozni azonban már ezekkel is lehet, ahogy az összes többi okostelefonnal.

Árak feltöltőkártyával: a ZTE Arizona a T-Mobile-nál 22 500 forintba kerül. A Samsung Galaxy Y-ért a T-Mobile 35 991 ezer forintot, a Vodafone 34 990 forintot kér el.

Óriásképernyő és HD-felvevő is jár negyvenezért

Az eggyel magasabb kategória már fejlettebb készülékekből áll: a nemrég bemutatott ZTE Skate-et például óriási, 4,3 colos, vagyis mintegy 11 centiméteres érintőképernyővel szerelik fel, bár ez is alapszintű hardvert tartalmaz, digitális kamerája pedig nem túl jó.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Jó rajta gépelni, de kissé lassú a ZTE Skate

Ezzel szemben a Sony Ericsson Xperia Mini esetében a kicsi (3 colos) képernyő fejlett multimédiás képességgel párosul: 5 megapixeles, autofókuszos kamerája HD-felbontású - igaz, erősen tömörített - videót is tud felvenni - köszönhetően az eszköz lelkének, az egygigahertzes processzornak. Feltöltőkártyás konstrukcióban mindkét telefon negyvenezer forint körüli összegbe kerül itthon, kihúzható billentyűzettel szerelt, Pro-jelű változatáért viszont húszezer forinttal többet kérnek.

A két készülék pályatársa a kategóriában a HTC Wildfire S is, amely 3,2 colos (8 centiméteres) képernyőjével még ugyancsak a kompakt modellek közé sorolható, ezért gyártója kifejezetten nőknek szánt színvariációkat is árul belőle. Ez a készülék már elfogadható minőségű - 5 megapixeles - képeket, és VGA-felbontású videókat is fel tud venni.

Árak feltöltőkártyával: a ZTE Skate a T-Mobile-nál 40 491 forintba kerül, máshol később lesz kapható. A Sony Ericsson Xperia Miniért a T-Mobile ugyancsak 40 491 forintot kér el, Pro változata 62 991 forintba kerül. A Vodafone csak a Mini Prót árulja 58 990 forintért, akárcsak a Telenor, ahol ez 47 535 forintba kerül. A HTC Wildfire S ára a T-Mobile-nál 42 291 forint, a Telenornál 61 785 forint, a Vodafone-nál 60 990 forint.

Majdnem iPhone-ok nyolcvanezer forintig

Nagyképernyős, kompromisszum nélküli okostelefonokat hetvenezer forint körüli áron lehet találni a hazai szolgáltatók kínálatában. Ennyiért már 3,7 és 4 colos, azaz az iPhone-énál is nagyobb képernyő, fejlett fotós és videós funkciók, zökkenőmentes görgetést és az appok villámgyors indítását biztosító gyors processzorokat kapnak a vásárlók.

Forrás: Samsung
Jutányos áron erős hardvert tartalmaz a Samsung Galaxy W

Ezeknek a feltételeknek maradéktalanul megfelel az 1,4 gigahertzes lapkával és külön grafikus gyorsítóval is felszerelt Samsung Galaxy W. Az Android 2.3-as verziója fut, viszonylag alacsony ára annak köszönhető, hogy nem a Galaxy S-ből ismert AMOLED, hanem egy olcsóbb LCD-képernyőt kapott: a 3,7 colos kijelző képminősége így nem kiemelkedő, de cseppet sem rossz. A telefon digitális kamerája sem rossz, ötmegapixeles álló-, és 720p felbontású mozgóképet tud rögzíteni.

Ide sorolható a tavaly tesztelt vízálló mobil, a Motorola Defy új, feltuningolt, Defy+ nevű változata, amely már egygigahertzes processzort, nagyobb kapacitású akkumulátort és újabb, 2.3-as Android-szoftvert kapott. Ezzel azonos áron kapható a kisebb képernyővel szerelt, de HD-felbontású felvételre is képes Sony Ericsson-strapamobil, az Xperia Active is, erről részletes tesztünket itt olvashatja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Motorola Defy-t el lehet mosni a csap alatt

Aki csak e-maileket és sms-eket akar küldözgetni telefonjáról, annak teljes billentyűzetes készüléket érdemes választania, amilyen például a Nokia E6-00. A finn készüléket 8 gigabájtos memóriával szállítják, HD-felbontású videókat és 8 megapixeles fotókat rögzít, hátrányának csak az elavult Symbian operációs rendszert lehet felhozni, cserébe viszont csaknem a világ minden országát lefedő, offline navigációs szoftver jár hozzá. A HTC ChaCha nagyon hasonló készülék, Android 2.3 szoftverrel, kissé alulméretezett képernyővel és akkumulátorral, részletes tesztjéért kattintson ide.

Fotó: Vorigin Dóra [origo]
A HTC ChaCha a sokat gépelőknek való

A vásárlási keretbe beleférő készülék még az LG Optimus Black P970-es, egy 4 colos, vagyis tízcentiméteres átlójú, jó minőségű képernyővel szerelt Android-készülék. Ez a telefon még a régebbi, Android 2.2-es verziót futtatja, viszont 1 gigahertzes, gyors processzora van, és felvenni, lejátszani is tud HD-felbontású videókat, fotókból pedig 5 megapixelest rögzít.

Árak feltöltőkártyával: a Samsung Galaxy W-t e sorok írásakor még csak a Telenor kínálatában találtuk meg, ahol 76 035 forintot kérnek el érte. A Motorola Defy+ a T-Mobile-nál 71 990 forintba kerül, a Vodafone-nál csak az elődjét árulják hetvenezerért. A Sony Ericsson Xperia Active ára a T-Mobile-nál 71 991 forint, a másik két cégnél e sorok írásakor nem volt elérhető. A Nokia E6-00-ért a T-Mobile 69 491 forintot kér el, a másik két szolgáltatónál viszont nem fér bele a megállapított keretünkbe, a Vodafone-nál 109 990 forint a Telenornál pedig 99 785 forint az ára kártyás csomagban. A HTC ChaChát csak a Telenor árulja 71 258 forintért. Az LG Optimus Black a T-Mobile-nál 73 791 forintba, a Vodafone-nál 78 990 forintba kerül.

Az olcsókártyás készülékek ajánlójából is jól érzékelhető az, hogy a Google Android-szoftverét használó készülékek uralják a tömegpiacra szánt okostelefonok szegmensét, hiszen mindössze egyetlen Nokia telefon szerepel a válogatásban, amely nem ezt a szoftvert futtatja. A finn gyártó Magyarországon csak jövőre dobja piacra első windowsos, high-end mobiltelefonjait, míg az átlagemberek számára is elérhető középkategóriás modellek csak a jövő év közepén kerülnek a boltokba, több évnyi sikertelenség után végre komoly konkurenciát jelentve az Androidnak és az iPhone-oknak.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amely egyúttal a T-Mobile tulajdonosa is.