Magyar ötletportál indul fiatal feltalálóknak

Vágólapra másolva!
Akár néhány ezer forintot is be lehet fektetni majd kezdő vállalkozások megvalósítás előtt álló ötleteibe a januárban induló Kezdheted.hu oldalon, amely egyedi ötletek útnak indításában segédkezik majd használóinak.
Vágólapra másolva!

Egy jó ötlet kidolgozásához nem kell sok minden: nem árt, ha az alkotónak van ideje, kockás papírja és pénze a prototípusok elkészítésére. A gyártás megindítása azonban már komolyabb tőkét igényel, amihez befektetőket kell keresni, vagy a családot kell meggyőzni arról, hogy az ötlet működőképes.

Sok kicsi sokra megy

A új találmányok finanszírozásának korábban ismeretlen módszerét Amerikában találták ki: a Kickstarter nevű ötletbörze oldalon akár egy-két dollárral is lehet támogatni egy ötletet. Ha egy kezdeményezés el tudja nyerni felhasználók ezreinek támogatását, a néhány dolláros befektetésekből már komoly tőkére tehet szert - támogatói pedig elsőként vásárolhatják meg a vadonatúj terméket vagy szolgáltatást.

Forrás: [origo]
Ha a kurátorokat meggyőzte az ötletgazda, akkor felkerül a terve az oldalra

Januártól a magyar feltalálók számára is elérhető lesz hasonló üzleti modell a Kezdheted.hu indulásával. A szolgáltatáson a pénzügyi támogatásra vágyó vállalkozások projektjüket képekkel, videóval illusztrálva mutathatják majd be.

A Kickstarter és a magyar Kezdheted is félúton található a befektetőkeresés és a támogatásgyűjtés között: a kisebb adományok gyakran csak támogatást jelentenek, vásárlási szándék nincs mögöttük. Az ügyes ötletgazda azonban arról is meggyőzheti a projekt lapját végigolvasókat, hogy nekik azonnal szükségük van a termékre. Az amerikai Kickstarter egyik tagja például nemcsak az induláshoz szükséges tőkére tett szert, de tizenötezer vásárlót is verbuvált furcsa, ipodos óraszíjának.

Jó tett helyébe jót is várnak

Az ötletbörzébe beszálló feltalálónak két dolgot kell nagyon pontosan megbecsülnie: egyrészt, hogy mennyi pénzre van szükség a terv megvalósításához, másrészt pedig, hogy mennyi idő alatt akarja azt összegyűjteni. A magyar Kezdheteden legfeljebb kilencvennapos pénzgyűjtő projekteket lehet majd létrehozni, de akár hatvan- vagy harmincnaposra is rövidíthető a kampány hossza. Egy saját rajongótáborral rendelkező kezdő zenekar például már harminc nap alatt is össze tudja kalapozni a rajongóitól egy lemezfelvétel árát - különösen, ha az adakozók meg is kapják a dalokat - egy bonyolultabb, újszerűbb projektnek viszont szüksége lehet a kilencven nap minden órájára. Az eredeti szolgáltatásnál fontos korlátozás, hogy csak a nyertes projektek jutnak pénzhez, ha egy dollár is hiányzik a határidő lejártakor, akkor egy fillért sem kap az ötletgazda.

Forrás: [origo]
Böngészni is érdekes lesz majd a Kezdhetedet

Az egyes projektekhez felajánlások is tartoznak, amelyek egyre komolyabbakká válnak az adományozott összeggel. Például kialakítható egy olyan támogatási modell is, hogy az album felvételét ötszáz forinttal támogatók mp3 fájlokban kaphatják majd meg a kész albumot, akik többet hajlandóak áldozni, azok viszont jobb minőségű formátumban is letölthetik azt, vagy CD-n juttatják el számukra. Ugyanezt a motivációs eszközt használja a Kezdheted amerikai előképe, a Kickstarter, ahol a különösen nagy támogatásokhoz rendszerint egyedi ajándékokat, a projekt gazdája által tartott workshopokat szoktak ajánlani.

Megkötések nélkül működik az ötletbörze

A Kezdheted.hu nem köti meg az alkotókat, a rajzfilmtől az ékszertervezésen keresztül a technikai újítások legyártásáig mindenre lehet majd projektet hirdetni az oldal indulását követően. Magyarországon pedig valószínűleg van annyi kézműves, újító ötletekkel rendelkező technológus és fiókokban lapuló félkész terv, amennyi az oldal felfuttatásához szükséges. A biciklistáskákat gyártó Bagaboohoz hasonló új márkák tűnhetnek fel, ha elegen vállalnak pár ezer forintnyi kockázatot.

Ha csak a butarobot-versenyt is szervező Fablab alkotói, a fülbevalóba rejtett divatos pendrive-ot kiötlő Kitchen Budapest köré csoportosuló alkotók és a Wasárnapi Művész Piac kiállítói használják fel a Kezdhetedet arra, hogy a rizikósabb, eszközigényesebb terveiket megvalósítsák, akkor is csodákat lehet várni az oldaltól. Ötven-hatvan rajongó már elég lehet ahhoz, hogy egy darabonként drága ékszerből nagyobb szériát gyártson le a művész, pár száz rajongó elérheti, hogy a kedvenc csapatának új albuma igazi stúdióhangzással rendelkezzen. És ami ezeknél is fontosabb, az egy példányból létező, műanyagból kifaragott prototípusok - mint például a Glif iPhone állvány - tömeggyártásba kerülhetnek.

A Kezdheted csapata egyelőre titkolózik, az [origo] megkeresésére sem árult el további részleteket, így nem lehet tudni, hogy jelentkeztek-e már náluk remek ötletek, amelyek a szolgáltatás indulására várnak, a cég csupán annyit közölt, hogy 2012. január 17-étől lehet majd regisztrálni szolgáltatásaira. Amikor pedig elindul, akkor a dizájnpályázatok, fiatal alkotókat támogató alapok mellett lesz egy egyszerűbb, könnyebben használható eszköz az ötletekkel rendelkező emberek kezében.