Válságkarácsony: mit tudnak a százezer forintnál olcsóbb táblagépek?

olcsó tablet
Vágólapra másolva!
Nem csak száznegyvenezer forintos iPadet lehet venni, bőséges a kínálat a harmadannyiba és feleannyiba kerülő androidos tabletekből. Vajon ezek is ugyanolyan jól beválnak a mindennapokban? Százezer forintnál olcsóbb típusokat próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

A ma kapható táblagépek archetípusa kétségkívül az Apple iPadje, amelyből már a második generációs változatot árulja a cég. Ebből a legolcsóbb, 16 gigabájtos háttértárral és wifivel felvértezett alapmodell is száznegyvenezer forintba kerül itthon. Ez nem kis összeg, nem véletlen, hogy ellepték a piacot az androidos klónok, amelyek közül sok típus az iPad árának töredékéért kínálja a táblagépezés élményét. Mint a múlt héten az Extreme Digitaltól megtudtuk, manapság már a legtöbben tabletet vásárolnak a korábban slágerterméknek számító netbook helyett is.

Hogyan kerülhet negyvenezer forintba egy tablet?

Hogyan lehet ennyivel olcsóbbá tenni egy eszközt? A negyvenezer forintos táblagépek többségében általában az Apple gépénél kisebb, hétcolos érintőkijelző van, amelynek képminősége is jócskán elmarad az iPad pengeéles képernyőjétől. A gyártási költségeken kevésbé fejlett processzor, kisebb háttértár, alacsonyabb kapacitású akkumulátor, egyszerűbb anyagokból készült gépház és vastagabb kivitelt eredményező, kevésbé miniatürizált alkatrészek alkalmazásával, és a 3G-s modem elhagyásával lehet jelentősen csökkenteni.

Persze, ha egy tablet minden egyes műszaki paraméterén spórolni akar a gyártó, annak végül az lehet az eredménye, hogy egy igazi fapados terméket dob piacra, amelyen semmit sem élvezetes használni, hiába olcsó. A titok nyitja, hogy jól belőjék az egyensúlyt az ár és a funkciók között, ekkor a vásárlónak csak kisebb kompromisszumokat kell kötnie, amelyekre az alacsonyabb ár miatt hajlandó is lesz, például tudomásul veszi, hogy egy ilyen árú gépnek nem nyolc-tíz, hanem csak három-négyórás az üzemideje. Öt készüléket próbáltunk ki a tabletek alsó szegmensének áttekintéséhez, a legolcsóbb, rezisztív képernyővel szerelt fapados készülékeket nem vizsgáltuk, ezek kezelhetőségben annyira alatta maradnak az etalonnak tekintett iPadnek, hogy nem is érdemes egy lapon említeni a két fajta eszközt.

Wayteq xTAB-70

A körképünk legolcsóbb tagját gyártó kínai cég neve navigációs eszközök miatt lehet ismerős. Képernyőfelőli oldalát nézve az xTab-70-es úgy fest, mintha az iPad kistestvére lenne, hátlapja azonban nem fémből, hanem műanyagból készült. Az appokban és az Android menüjében való navigációhoz szükséges gombokat ergonómiailag elég rosszul helyezték el, ezek ugyanis nem a képernyő alatt, hanem a tablet oldalán vannak, és meglehetősen aprók. Kissé zavaró az is, hogy a készülék csak a kijelző oldalán tartalmaz digitális kamerát, ami gyakorlatilag csak videohívásra vagy önarcképek készítésére alkalmas.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A tablet képernyője elfogadható minőségű, bár ez főleg annak köszönhető, hogy mérete is kisebb az iPadénél. Meglepődve tapasztaltuk viszont, hogy az Android Market erről a készülékről több kedvenc alkalmazásunkat - például az [origo] saját appját és a Comics nevű képregényolvasó szoftvert - sem listázza inkompatibilitás miatt. Az Angry Bird és a különböző passziánsz és kristályrakosgató játékok futnak a tableten, de a komolyabb autós játékok már kiírták, hogy sajnos nem tudnak elindulni a gépen. A mindössze négy gigabájtos belső memóriát microSD-kártyával utólag is lehet bővíteni, az alapcsomag részét képező kábellel pedig USB-s 3G-modemet is lehet csatlakoztatni a tablethez, így az a wifi mellett mobilinternetre is kapcsolható - de nem minden modellt támogat, vásárláskor érdemes kipróbálni. A tabletet HDMI-csatlakozón a tévére is lehet kapcsolni, akár nagyfelbontású videók vagy fotók nagyban való megtekintéséhez.

Ár: 43 ezer forint
Android verzió: 2.3
Háttértár: 4 GB
Képernyő: 7 col (4:3-as képarány 800x600 pixeles felbontás)
Előnyök: nagyon olcsó, masszíg gépház, bizonyos USB-s 3G-modemekkel mobilinternetre kapcsolható, memóriakártya-foglalat, HDMI-n keresztül filmet is lehet nézni rajta a tévén
Hátrányok: nincs benne GPS, sok ismert applikáció nem kompatibilis vele, a navigációs gombok a gépház peremén vannak, csak képernyőoldali kamerája van

***

Concorde Tab 7020

Szélesvásznú képernyője miatt hosszúkásabb kivitelű a fenti Wayteqnél a Concorde nevű - ugyancsak kínai - gyártó tabletje. Ennek az eszköznek kisebb felbontású a képernyője, de a különbség nem szembetűnő a riválishoz képest. Az ergonómiát tekintve egy fokkal jobb a helyzet a Concorde modellen, itt legalább a menüben való visszalépést biztosító gombot elhelyezték a képernyő alatt, és csak a Home-billentyűt és a menügombot száműzték a készülék oldalsó peremére.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A betűk mérete ezen a készüléken alapból nagyra van állítva, hogy a kis képernyő dacára könnyen lehessen olvasni a szövegeket. Bár a Wayteqhez hasonlóan ezen a tableten is 2.3-as Android fut, gond nélkül feltelepült rá az [origo] saját applikációja és a képregénynézegető program is, komolyabb játékokat azonban az 1,2 gigahertzes lapkája dacára sem lehet futtatni rajta. Valószínűleg nincs eléggé optimalizálva a szoftveres oldal a hardverre, bár a standard programok normál tempóval indulnak el a tableten, de például a videók lejátszása teljesen folyamatos. Bizonyos 3G-modemeket ehhez a tablethez is lehet csatlakoztatni, és a tesztterméket biztosító Speedshop szerint az új készletekhez egy műbőr tokba épített billentyűzet is jár a tablet alapcsomagjához. Ezt nem tudtuk kipróbálni, de azt lehet tudni róla, hogy angol karaktereket tartalmaz, és USB-n csatlakozik a táblagéphez, és asztali támasztékként is lehet használni.

Ár: 45 ezer forint
Android verzió: 2.3, magyar nyelvű
Háttértár: 4 GB
Képernyő: 7 col (16:9-es képarány 800x480 pixeles felbontás)
Előnyök: olcsó, van memóriakártya-foglalat, külső billentyűzet jár hozzá, 3G-modem csatlakoztatási lehetősége
Hátrányok: nincs GPS, csak képernyőoldali kamerája van, a látványos játékok nem futnak rajta

***

Wayteq xTab-100

Tízcolos, azaz az iPaddel megegyező méretű tabletje is van a kínai gyártónak, képminősége azonban a nagyobb 1024x768 pixeles felbontás dacára is legfeljebb elfogadhatónak tekinthető, messze elmarad a riválisáétól. Nem pengeélesek a betűk a honlapokon, és a YouTube-ról meghívott videókat is csak zavaróan kis felbontásban - bár szaggatás nélkül - játszotta le a tablet, akárhogy is próbáltuk beállítani.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ezen a tableten néhány egyszerűbb 3D-s játékot is ki tudtunk próbálni, a legolcsóbb Wayteqhez hasonlóan azonban ezen sem volt elérhető sem a képregényes, sem pedig az origós applikáció, pedig sok más hasonló program igen. Az xTab-100-as egy asztalra helyezve nagyon hasonlít egy iPadre, egyedül a képernyő alsó része mellett elhelyezett menügombokból derül ki, hogy más készülékről van szó. A négy gigabájtos memóriát ezen a tableten is memóriakártyával lehet bővíteni, a támogatott 3G-modemek csatlakoztatása is lehetséges, HDMI-n keresztül pedig tévére is rá lehet kötni a készüléket, lejátszóprogramja pedig akár nagyfelbontású videókkal is elboldogul.

Ár: 60 ezer forint
Android verzió: 2.3, magyar nyelvű
Háttértár: 4 GB
Képernyő: 10 col (4:3-as képarány 1024x768 pixeles felbontás)
Előnyök: memóriakártya-foglalat, HDMI, 3G-modem csatlakoztatási lehetőség, könnyebb az iPadnél
Hátrányok: nem pengeéles képernyő, bizonyos appok nem futnak rajta, nincs GPS és csak előoldali kamerával szerelték fel

***

Archos 80 G9

Komoly minőségbeli ugrást jelent a hordozható médialejátszóiról ismert Archos tabletje, amelyet már kétmagos lapkával és jó minőségű képernyővel szerelnek fel. Ezen a gépen már az Android legújabb, elődeinél gyorsabban futó 3.2-es Android fut, amely átdolgozott grafikus felületének köszönhetően már nem igényli a külső vezérlőbillentyűk meglétét sem, így az Archoson a hangerőszabályzón és a bekapcsológombon kívül nem is találunk semmit.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ugyanakkor már rövid használatot követően előjön a készülék komoly problémája: a bal alsó sarkán lévő processzor rendkívüli módon melegszik, mindkét oldalán zavaróan átforrósítva a táblagépet - a probléma másnál is jelentkezik az internetes tesztek eredményei alapján. Emellett a borítása sem a legjobb minőségű, a szemcsés műanyag eleve nem túl bizalomgerjesztő, de nem is eléggé merev, könnyen benyomódik, egy használója ujjával könnyen hullámokat kelthet a képernyőn véletlenségből is. Sajnos két komoly gyengéje nagyon lerontja az összképet, pedig az Archos tabletjén már a legtöbb játék és ismert applikáció is tökéletesen futott, és akkumulátoros üzemideje is jobb a riválisoknál. Ha a két probléma nem jelentkezne, biztosan ezt a tabletet ajánlanánk megvételre, így viszont eltekintünk ettől.

Ár: 75 ezer forint
Android verzió: 3.2, magyar nyelvű
Háttértár: 8 GB
Képernyő: 8 col (4:3-as képarány, 1024x768 pixel)
Előnyök: gyors, jó képminőség, lehet hozzá venni 3G modemet, HDMI-csatlakozó, memóriakártya-foglalat, beépített asztali támaszték, van GPS és Bluetooth is
Hátrányok: használata során felforrósodik a bal alsó sarkánál a készülék, a nem elég merev gépház miatt hátulról ujjal egy pontot hullámoztatni lehet az LCD-t

***

Acer Iconia Tab A100

Még épp a százezer forintos határ alatti áron lehet hazavinni az Acer táblagépének legolcsóbb változatát, vagyis duplaannyiba kerül, mint körképünk legolcsóbb szereplője, de még így is harmadával olcsóbb az iPadnél. A tablet benyomott sarokrészeivel leginkább egy nagyra nőtt Nokia N9-esre hasonlít, kivitele pedig nem szupervékony és nem is a legkönnyebb készülék, amivel dolgunk volt. Ennek a típusnak a legjobb minőségű a képernyője, éles képének köszönhetően kényelmesebb rajta szövegeket olvasni, de a videók is szebb formában jelennek meg rajta. Virtuális gombok nyomogatását pedig a rezgőmotor által nyújtott haptikus visszajelzés teszi élethűbbé.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az Acer tabletén működött a legtöbb fajta applikáció, beleértve a látványosabb 3D-s grafikát használó játékokat is. Mivel ezen is új Android fut, nincs szükség külön vezérlőgombok alkalmazására a tableten, a képernyő mellett csak egy "Home"-billentyűt helyeztek el. Ez az egyetlen modell a körképben, amelyiket viszonylag jó minőségű hátoldali kamerával is felszereltek, így például kiterjesztett valóságot használó alkalmazásokat is lehet használni vele. Játékok, a beépített videovágó program vagy több applikáció párhuzamos futtatása esetén ez a tablet is melegszik kissé, de a háza nem lesz annyira forró, mint az Archosé.

Ár: 90-95 ezer forint
Android verzió: 3.2, magyar nyelvű
Háttértár: 8 GB
Képernyő: 7 col (16:9-as képarány, 1024x600 pixel)
Előnyök: van GPS, HDMI, 5 megapixeles hátlapi kamera autofókusszal és villanóval,
Hátrányok: kicsit nehéz, az akkumulátoros üzemideje ennek a készüléknek sem több nagyjából 3 óránál

***

A prospektusban minden jól mutat

Milyen tanulságot tudtunk levonni az ötféle árú tablet kipróbálása után? Az első, hogy a katalógusban bármi szépen mutathat, még saját fotóinkon sem lehet különbséget felfedezni a képernyők minősége között, ehhez élőben kézbe kell fogni, és ki kell próbálni a kütyüket. Míg a netbookok használata szinte teljesen azonos márkától és modelltől eltérően, az androidos tabletek érezhetően nem ilyen egységesek még, jelentősen eltérhet az általuk biztosított böngészési élmény. A fent kifejtett hibák nem csak a "profi" felhasználókat zavarják: egy olyan kolléganővel is kipróbáltattuk a tableteket, aki még sosem használt ilyen eszközt, és ugyanazokat a problémákat emelte ki, amelyet a rutinosabb tesztelők is észleltek.

Lehet, hogy valakit nem zavar az, ha nem csúcsminőségű képernyőt bámul vagy nem tökéletesen simán tudja görgetni a honlapokat, mert csak a tévéműsort és a Facebookon megosztott YouTube-videókat akarja megnézni rajta, vagy a letöltött filmeket akarja a gyerek kezébe nyomni az autó hátsó ülésén. Az viszont már zavaró lehet az átlagember számára is, hogy az azonos platformot használó készülékekről nem tudják elérni ugyanazt a szoftverkínálatot. Hasonló eltéréseket még az olcsó és drága androidos okostelefonok között sem tapasztaltunk, nem beszélve a teljesen egységes szoftverbolttal rendelkező iPadről.

Igényesebb boltokban vásárlás előtt ki is lehet próbálni a tabletet, ami kifejezetten ajánlott is, mert az egyik tesztelt tablet képernyője például pixelhibás volt, egy képpontja folyamatosan fehéren világított. Bár a gyártók komolyabb számú hibás pixel esetén cserélik a készüléket, egyetlen beragadt képpont legtöbbjüknél nem jogosít új eszközre, ezért a legjobb, ha a vásárlás előtt mindenki leellenőrzi, hogy tabletjének képernyője tökéletesen működik-e.