Lekapcsolnak egy tévéadót, ami az m1 műsorát sugározza

Vágólapra másolva!
A Médiatanács döntése alapján augusztus 14-én lekapcsolnak egy adóberendezést, amely eddig a budapesti Széchenyi hegy környékén élők számára sugározta az m1 műsorát az O1 csatornán. Az érintettek nagy valószínűség szerint tévéjük újrahangolásával ismét láthatják a közszolgálati csatornát.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács úgy döntött, hogy megtakarítások érdekében az O1 1 (OIRT 1) csatornán sugárzó budapesti adót 2011. augusztus 14-én éjfélkor lekapcsoltatja, ezzel a digitális átállásig mintegy bruttó 300 millió forintot spórol meg. Az intézkedés a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) kimutatása szerint legfeljebb pár ezer háztartást érint, mivel a körzetben az O1 mellett az UHF 41-es csatornáján is fogható az m1 műsora - ahol egyébként a TV2 és RTL Klub műsorát is sugározzák (az UHF 24-es illetve 58-as frekvenciákon).

Az intézkedés azokat érinti, akik a budapesti Széchenyi-hegyi tévéadó vételkörzetében élnek, s egyéni, tető- vagy szobaantennás vétellel, előfizetési díj nélkül nézik az m1 műsorát az O1-ről. Nem érinti a MinDig TV szolgáltatás nézőit, illetve a kábeltévé- és műholdas előfizetőket.

Akiknél 15-én eltűnik a magyar 1, a következőket tehetik. Elsődlegesen meg kell próbálni behangolni az UHF 41-es csatornát a televízión. Erre a legtöbb helyen az Antenna Hungária szerint jó esély van, ahol az RTL Klub vagy a TV2 műsora egyébként is fogható. Ha ez nem sikerülne, akkor viszont nem marad más megoldás, mint a technológia cseréje, azaz előfizetés kábeltévés vagy műholdas szolgáltatásra, illetve átállás a digitális földfelszíni sugárzású adás (azaz MinDigTV) vételére, ami - az m1 esetében - ingyenes, ám szükséges hozzá egy erre alkalmas tévékészülék vagy dekóder (set-top-box), és egyes esetekben egy új tetőantenna is.

A most lekapcsolásra váró adó eredetijét egy az 1936-os olimpiát is közvetítő Telefunken adókészülék terveinek felhasználásával építették az NDK-ban, s Budapesten 1958-ban helyezték üzembe. Ezután a német adó lényegében megszakítás nélkül működött egészen 1975-ig, amikor egy korszerűbb, magyar gyártmányú adó váltotta ki - ez működik napjainkban is.

Az O1 adó lekapcsolását követien analóg m1 jellel részben vagy teljesen ellátatlanul maradó települések listája: Dág, Felsőpetény, Felsőtold, Gánt, Jásd, Kozárd, Máriahalom, Márkháza, Mogyorósbánya, Nyim, Szendehely, Tokodaltáró, Várgesztes, Annavölgy, Bajót, Berkenye, Nagysáp, Verőce, Alsótold, Bárna, Csobánka, Leányvár, Oroszlány, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Sóskút, Sirok, Alsópetény, Csabdi, Csolnok, Gyermely, Iklad, Nőtincs, Piliscsaba, Püspökhatvan, Sárisáp - összesen 36 település.